2011: l’Any Valor

Enric Valor (1911-2000)
Enric Valor (1911-2000)

“Petrer, per a mi, era com Castalla, un poble valencianíssim”. Amb estes paraules recordava l’escriptor Enric Valor la relació que va mantenir amb el nostre poble al llarg de la seua vida, però especialment entre mitjans dels any vint i trenta del segle XX quan va viure a Elda i Alacant. Això ho va declarar en una llarga entrevista que em va concedir la primavera del 1991, un any despré d’haver vingut a Petrer a participar en un senzill homenatge  que li va retre l’ajuntament en dedicar-li la replaceta ajardinada que hi ha al costa de la parròquia de la Santa Creu. L’esmentada entrevista es troba publicada a la revista Festa-91, que va editar l’Ajuntament de Petrer aquell mateix any.

Enric Valor va nàixer a Castalla el 22 d’agost de 1911 i va morir a València el 13 de gener de 2000. Enguany, per tant, es compleix el centenari del seu naixement i l’any passat va ser el desé aniversari de la mort. Dos dates redones per recordar i commemorar l’escriptor considerat per molts com el “Patriarca de les Lletres Valencianes”.

Enric Valor descobrint la placa de la replaceta de Petrer que du el seu nom (1990)
Enric Valor descobrint la placa de la replaceta de Petrer que du el seu nom (1990)

Efectivament, al llarg del 2010 moltes entitats cíviques i culturals, així com institucions municipals encetaren l’itinierari commemoratiu amb diversos actes entorn a la trista efemèride de la mort. Com una mena de pròleg per al centenari del feliç naixement d’enguany. Entre les institucions capdavanteres de la celebració es troba l’Acadèmia Valenciana de la Llengua, que ha dedicat a l’escriptor el 2011 —Any Valor— amb una magnífica exposició estable que du per títol Enric Valor, el valor de les paraules,  inaugurada el passat 23 de novembre a La Nau (edifici històric de la Universitat de València) i que viatjarà a Alacant l’última setmana de gener, on estarà del 28 de gener al 23 de març. Aquesta exposició ha estat reproduïda en 12 panells que recorren ja la geografia valenciana de nord a sud fins a completar més de 150 mostres entre centres culturals, instituts, col·legis, etc. A tot açò cal afegir una gran quantitat de material escolar i divulgatiu —unitat didàctica, auca, còmic, estudi, documental en col·laboració amb Canal 9…—, que juntament amb l’àmplia oferta de conferències i xarrades d’especialistes, oferida per la mateixa Acadèmia, i l’extraordinari catàleg de l’exposició de més de 400 pàgines, que conté un gran nombre de treballs dels més importants estudiosos de l’obra valoriana. En definitiva, un Any Valor per part de l’Acadèmia Valenciana de la Llengua de significada ambició social i científica.

No serà, però, només l’Acadèmia qui desplegarà centenars d’activitats. Altres institucions i entitats s’han sumat i aniran sumant-se a la celebració: la Universitat d’Alacant, l’Institut Interuniversitari de Filologia Valenciana, Escola Valenciana, la Universitat de València, la Universitat Jaume I de Castelló, Acció Cultural del País Valencià, l’Institut d’Estudis Catalans, nombrosos ajuntaments, entre els que es compten el de Castalla, Elda i Petrer. Estem, però, a l’espera de notícies de la Generalitat Valenciana: ¿es comportarà com un govern normal desplegant algun acte de reconeixement cap a la figura d’un dels mes grans escriptors del segle XX o mirarà cap a altre costat? Encara està a temps d’anunciar a la societat el seu homenatge, que és, evidentment, el de tots i totes els valencians de bé.

En fi, ara troca proclamar que estem en l’Any Valor i que la gent de Petrer i la comarca tenim una bona oportunitat de participar-hi assistint a la inauguració de l’exposició Enric Valor, el valor de les paraules, que tindrà lloc a l’Aula de Cultura de la CAM (Av, Dtor. Gadea, 1, d’Alacant)  el pròxim divendre 28 de gener a les 19 hores.

I per a fer un tast, ací teniu un enllaç al web de l’Acadèmia Valenciana de la Llengua. (Cliqueu on diu MULTIMÈDIA)

Bon Any Valor!

One thought on “2011: l’Any Valor”

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *