Chiqui-74 (XII): Perquè vull, Ovidi Montllor (1942-1995)

ovidi-2 

Gràcies… De res!

Sentim aquest directe amb una interessant situació de desconcert per part del gravadors. I és que tot era molt casolà, molt prehistòric: que si fica el cassette, que si pitja la tecla adequada, que si fot-li la volta per gravar l’altra cara, que si calcula el temps que queda, que si calla i no parles perquè està gravant l’ambient… Tot tenia eixa gràcia artesana de l’”amateurisme” un tant improvisat. I ací se sent perfectament. En tot cas, gràcies a aquells que tingueren la genial gosadia de dur-se un “lloro”, eufemisme amb que era conegut en determinats ambients el gravador/reproductor, ficar-li un cassette o cinta i deixar-nos aquest document irrepetible de la Cançó Catalana a Petrer allà pels anys 70.

Un reproductor de cassets.
Un reproductor de cassets.
Un casset.
Un casset.

 

L’Ovidi ens anticipa el seu tema “Des res”. Un mesos després apareixia gravada en l’LP  A Alcoi (1974).  És una cançó amb dues parts ben definides: una, la del vençut incapaç d’acceptar el pas d’un temps inexorable, monòton i alienant; l’altra, la d’aquell que es rebel·la davant el servilisme dels fets quotidians marcats des del poder i els bons costums: sent “rabiosament educat” sobre el model que l’han permés viure: Gràcies… De res!

1974-foto

Es tracta d’un tipus de cançó que Ovidi conreà amb freqüència: musica, veu i expressivitat corporal al servei de denunciar sarcàsticament i amb ira un estat de coses insuportable. Cançons contra els poders i els poderosos.

Aquella nit petrerina no vam poder gaudir de la més coneguda i popular: “Sí senyor”. Havia aparegut dos anys abans en l’LP Un entre tants i és una delícia d’ironia i mala llet que ara no puc deixar d’enllaçar en youtube en aquest muntatge audiovisual:

Per tant, no fa res que, quan us vinga de gust, dieu això de “no senyor, recontranosenyor, vosté és una merda senyor, senyor” i envieu el senyor a pastar fang: teràpia d’èxit garantit. No ho dubteu.

1875-foto

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *