El “Sopar Estellés”, una jove tradició que arriba a Petrer

L’escriptor d’Alginet (Ribera Alta), Josep Lozano —ben conegut en el nostre panorama literari per la seua extraordinària novel·la Crim de Germania, tot un clàssic contemporani— va llançar una crida el 2010 perquè el ciutadans i ciutadanes del País Valencià celebràrem la “Festa Estellés”: dinar o sopar homenatge al poeta Vicent Andrés Estellés al voltant del 4 de setembre de cada any (l’escriptor va nàixer en eixa data el 1924).

La proposta era la resposta alegre i vital davant el moments difícils pels que passava el País Valencià des de feia uns anys, i que s’havia incrementat negativament com a conseqüència d’aquesta estafa sociopolítica i econòmica denominada interessadament pels poderosos crisi. Un col·lectiu humà davant tanta negativitat només s’encoratja quan s’uneix en defensa d’allò que li és consubstancial —la cultura, la llengua, el país—, i quina millor manera d’expressar-ho que fent festa amb els versos del més gran poeta que els hòmens i dones d’aquesta terra hem conegut des del segle XV: Vicent Andrés Estellés.

La idea no va ser original de Josep Lozano, però. Ell es va inspirar en el “Burn’s Supper” escocés, celebrat tots els 25 de gener en honor al poeta del segle XVIII Robert Burns, i que té una àmplia popularitat en aquell país.

El primers  “Sopar Estellés” es van celebrar a Alginet i Benimodo fa més de tres anys. Des de llavors, al voltant del 4 de setembre, o altra data de l’any, no han deixat de fer-se aquestes festes popular estellesianes que durant el 2013 es van incrementar considerablement en coincidir amb l’Any Vicent Andrés Estellés, proclamat per l’Acadèmia Valenciana de la Llengua. Podríem afirmar que des de setembre de 2010 a gener de 2014 s’han celebrat desenes i desenes de festes dedicades al poeta de Burjassot arreu de les nostres terres:

Festa Estellés: https://www.google.es/#q=festa+estell%C3%A9s

Sopar Estellés: https://www.google.es/#q=sopar+estell%C3%A9s

L’Ateneu Cultural Republicà de Petrer s’afig a la iniciativa cívica, cultural i literària i convoca a Petrer el primer “Sopar Vicent Andrés Estellés” per al pròxim dijous 6 de febrer a les 20:45 hores al Restaurant Sucre, al parc 9 d’Octubre.

Seguint la “jove tradició” de la festa, l’Ateneu l’ha concebuda des de la senzillesa i atenent tots els elements que l’han de caracteritzar: reunir amics i amigues de Petrer i la comarca; preparar un menú senzill i barat (15 €) amb plats i vins de la terra i propiciar un entorn festiu i de celebració que invite a la lectura participativa d’una petita mostra dels versos de Vicent A. Estellés.

Ens agradaria comptar amb la presència de molts amics i amigues  per compartir al voltant d’una taula de confraternització plats, músiques, paraules i versos estellesians en un ambient lúdic i festiu que sintetitzaríem en aquestos versos estellesians, tan caústics com divertits:

Jo defensava l’allioli

aquella sabor, la seua trèmola solidesa

tu, al contrari, defensaves la maionesa

adduint testimonis cultíssims de gourmets

t’he de dir, malgrat tot, que la maionesa

és sols un allioli que va eixir maricó.

Si voleu saber-ne més, escriviu a ateneu.estelles@gmail.com i si ho teniu tot clar, apunteu-vos al “Sopar Estellés telefonant al 609617351 o 657803657. Vos esperem a tots i a totes en la nit del Sopar d’Estellés: dj, 06/02/2014 (20:45 h.)

 

Vicent Brotons Rico- President de l’Ateneu

Nota.- El lector o lectora pot llegir sobre la vinculació entre Petrer i Estellés ( i moltes més coses) en aquest enllaç.

Relació de cartells, amb alguns grandiosos passatges de la poesia i reflexió d’Estellés:

 

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *