Joventut però sense la joventut

A finals del mes de desembre, Les Corts Valencianes van aprovar la nova Llei de Joventut valenciana, amb el recolzament només del Partit Popular i el vot en contra de la resta de forces presents al parlament valencià, entre elles els diputats del BLOC-Compromís. Mentre, al carrer, el BLOC JOVE es manifestava contra la nova llei amb les dos principals plataformes de participació de joves i per als joves, el Consell de la Joventut i l’Associació de Professionals de la Joventut. Amb esta acció, el PP aprova a colp de majoria i sense consens un projecte que ha vist passar tres consellers, cinc permanents del CJCV i quatre textos distints. I més encara, aprova, a pesar de l’oposició dels agents socials, un text que poc o res aporta sobre els problemes gravíssims i urgents que afronta la joventut valenciana com la desocupació o l’emancipació.

Sens dubte, el projecte aprovat en Les Corts representa una oportunitat perduda, en la mesura que ha llançat a la paperera més de quatre anys de treball participat entre administració i CJCV al sí del consell rector de l’IVAJ, que van donar com a resultat un text arraconat a última hora. Per contra, el text que es va aprovar és un articulat creat de manera unilateral per l’executiu valencià i que no conté ni aborda les polítiques de joventut de manera transversal com sí feia l’anterior. Un text del qual pot esperar-se escassa incidència pràctica o aplicació, a pesar de la urgència de la situació.

Amb esta nova Llei de Joventut de la Comunitat Valenciana que s’aprova a Les Corts, una llei que ens afecta directament a totes i tots els joves del territori valencià, es confirma la tendència segons la qual el PP valencià ha anat restant inversió i polítiques actives dirigides als joves valencians des que va accedir al govern i, més encara, es consolida la seua pràctica de legislar a esquenes dels agents socials implicats. Dos maneres d’actuar que expliquen l’actual situació de fallida tècnica en què es troba la Generalitat segons el Síndic de Comptes, Rafael Vicente Queralt, i que fan necessari la irrupció d’una altra manera de gestionar eficient i sense corrupció.

Per això, des del BLOC JOVE Petrer, manifestem que volem una llei realment participativa, on la població afectada tinga la possibilitat de construir amb l’Administració la legislació que la regularà. Una llei on les polítiques de joventut siguen el principal eix de treball i on quede totalment clara la línia de treball que haurà de dur a terme l’administració. Una llei que aposte clarament per l’associacionisme juvenil i la participació, que done al CJCV una figura jurídica clara, de caràcter públic i dotat d’una línia pressupostària clara. De la mateixa manera, volem un IVAJ que dintre l’organigrama de l’administració quede adscrit a la Presidència de la Generalitat, per tal de donar-li una rellevància necessària a les polítiques de joventut i per tal de facilitar la transversalitat que es pretén amb el canvi de nom. Per últim, volem reivindicar que la nostra postura ve provocada per 5 anys en què l’Administració ha deixat enrere una llei que es va construir conjuntament al si del Consell Rector de l’IVAJ (òrgan assessor de l’IVAJ i que porta sense convocar-se més de 2 anys) i manifestem també que ara l’Administració ha plantejat este nou projecte sense deixar espai a la participació real, encara que en l’últim any, per part de la Conselleria, s’ha dut a terme un apropament del qual han sorgit algunes propostes que s’han tingut en compte, però que no satisfan les reivindicacions del moviment associatiu juvenil.

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *