Enric Valor: rondalles en 3D

La bruixa Fucsia, el mag Kwark, el gat Dino, el Capitán Trueno, Natanaël, tía Eleonor, Arrietty, Sócrates, Scruff, Pedigrí… són els noms d’alguns dels personatges que es passegen per Ies pantalles del cinema en l’actualitat Uns han estat creats per guionistes de cine; uns altres, adaptats per als films de llibres, còmics i històries i llegendes tradicionals. Uns quedaran en el vostre record per a sempre; uns altres vos proporcionaran una bona estona de diversió, però els oblidareu. Siga com siga, penseu sempre una cosa: eixos personatges, amb altres noms i altres aspec-tes, han existit sempre. Han divertit, apas-sionat, impressionat i commogut centenars de generacions de xiquets i jóvens com vosaltres.

Nosaltres -alacantins, il-licitants, alcoians, elders, benidormins, villeners, petrerins…- els hem tingut sempre a les nostres terres, convivint amb nosaltres des de la fantasia i el somni. Als vostres pares i mares, però sobretot al vostres avis i besavis, no els feia falta una tecnologia televisiva i cinematogràfica tan avançada -alta definició, 3D- per a conéixer-Ios i fer-se’n amics per sempre. Només els calia l’escalforeta d’una llar de foc hivernal o la fresqueta nocturna de la replaceta del poble per escoltar històries antiquíssimes amb personatges fantàs-tics, com els de les pel lis i dibuixos ac-tuais, però ben nostres. Ja sabeu, les contaven iaios i iaies ben avesat en l’art de la paraula viva i, vos ho puc assegurar, cap efecte especial cinematografíe superava la por, l’alegria o l’emoció que ens feien sentir als menuts i menudes.

Un d’eixos menuts que escoltaven històries, Valoret li deien a Castalia, el seu poble, de gran es convertí en escriptor i, com que recordava moites històries, posa la seua máquina d’escriure al servei de totes elles. Aquell xiquet, si visquera hui, tìndria cent anys. Li deien Enric Valor i Vives i va escriure una extraordinària col lecció de Rondalles Valencianes al llarg de vint-i-cinc anys. Parlen deis nostres personatges, dels nostres paisatges, dels nostres costums, de la nostra magia, de la nostra fantasia, de nosaltres mateixos.

Si les llegiu ara veureu com la preciosa Abella, de Banyeres, conviu amb un horrorós gegant negre; us emocionareu amb la «Historia d’un mig pollastre», que vol casar-se amb la filla del rei; sentireu una por indescriptible al llavador de Penàguila i tremolareu en sentir «I queixalets també!»; trobareu uns superhòmens bons companyons d’aventures: Passaponts, Arrancapins, Plegallanes i Esclafamuntanyes; vos sorprendreu amb la xamba d’un gran heroi de Finestrat, Don Joan de la Panarra; Viureu amb el seguici del rei deValèncial’engany de «Les velletes de l penya Roja», allá per Tibi; un regne, una heroïna i molta màgia i encís vos esperen a la monovera serra de la Safrà, on regna «El rei Astoret»; «El gegant del romani», èsser malvat invencible, será derrota pel jove adolfet gràcies a la màgia dels animals del bosc; tot passejant per Penàguila vos diviertireu en saber com va abandonar el vici del tabac «El dimoni fumador»; «El corb i la rabosa» ens faran riure a bacs en un sorprenent vol pels cels de Castalia; un aquelarre de bruixes a les terres del Comtat és el que ens trobarem amb «L’albarder de Cocentaina»; Un monstre marí benafactor, «La mare dels peixos», se’ns apareixerà a les belles costes de la Marina Alta per a plenar-nos de bondats i aventures; Dels combats medievals a la màgia negra ! en un llarg viatge des del cor de l’Aitana cap al Castell del sol… Tot això i molt més ens espera en les «Rondalles Valencianes», d’Enric Valor, on l’escriptor posa les belles i precises paraules i tú la imaginació 3D o, millor encara, el viu i el directe estricte, sense concessions. L’aventura no és a les sales de cine, és a casa nostra!

 

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *