Homenatge: 104 aniversari d’Enric Valor al Alt de Guisop el 22 d’agost de 2015

AV_Guisop_14_k

El 22 d’agost de 1911 va nàixer a Castalla l’escriptor Enric Valor i Vives.  El 13 de gener de 2000, amb 88 anys, morí aValència. Valor va viure sempre compromés amb la llengua i el país. La seua aportació escriptora va des de la gramàtica a l’obra novel·lística, passant per la monumental recopilació literaturitzada de les Rondalles Valencianes i una tasca civicocultural heroica.

El curs 2010-11, coincidint amb el centenari del seu naixement va ser declarat “Any de l’escriptor Enric Valor”per , l’Acadèmia Valenciana de la Llengua. Llavors es feren múltiples activitats d’homenatge. València, Alacant i Castalla acolliren desenes d’actes, junt a altres poblacions del país, sobretot del migjorn.El mateix any, una iniciativa cívica promoguda pel Centre Cultural Castellut i l’Ateneu Cultural Republicà, de Petrer, va convocar l’ascens a l’Alt de Guisop, de 1250 mts, a la Serra de Castalla, per veure eixir el sol, el 22 d’agost, coincidint en el dia exacte del naixement del mestre i escriptor: “l’alba de Valor”.

 

L’elecció de l’espai no va ser casual. L’alt de Guisop, fet matèria literària com l’alt del “Eriçons”, en Temps de batuda, és un indret sovintejat pel mateix Enric Valor desenes de vegades. De fet, està lligat territorialment a la seua estimada vall muntanyenca de Planisses (1000 mts). Des d’allí s’albiren els extraordinaris i contrastats paisatges que configuren el sud del país: el valorià “laberint orogràfic”, la Baixura, la costa mediterrània…

«La mar es veia com una franja blava i remota que s’omplia d’or fos i de plata bellugadissa per davall del punt on s’aixecava el sol.»  (Temps de batuda)

IMG_3912 (Copiar)

L’alt de Guisop simbolitza l’epicentre enlairat del món real, literari i màgic d’Enric Valor. Des d’allí es fonen país, paisatge i paisanatge al caliu de la llengua estimada. ¿Quin millor paratge que aquest cim per celebrar el naixement de l’autor de les Rondalles Valencianes i del Cicle de Cassana?

GUISOP_VALOR_2015_EL BO!

A l’alt de Guisop és la cita abans de trenc d’alba. Enguany serà el cinqué any que farem l’ascens matiner per a homenatjar Enric Valor.Uns partirem des de l’Esplanada de Petrer, amb vehicles, a les 5:15 h. Altres ho faran des del afores de Castalla, a la Creu, a les 5:30 h. Tots i totes ens aplegarem al Portell de Catí i des d’allí, a peu, farem l’ascens.

Convé dur: bon calcer, llanterna per als primer moments de la caminada, roba d’abric lleugera, aigua i un petit mosset (galetes, fruita…). Els assistents que voluntàriament ho desitgen poden aportar alguna botella de cava, herbero, moscatell, etc. per fer el brindis. Així mateix, qui vulga, pot dur un breu text del mestre Valor, o que s’hi relacione molt directament, per llegir-los i compartir-los amb la resta d’assistents en un ritual tan senzill i emotiu com grandiós per l’entorn i l’home que el motiva: el senyor Enric Valor, de Castalla.

IMG_3924 (Copiar)

PS.-Una vegada acabada l’activitat al cim, hi haurà un esmorzar a Castalla. També, però, es pot esmorzar per la muntanya o tornar al cotxe (al Portell de Catí) i des d’allí a casa.

Agost de 2015

Ateneu Cultural Republicà, Petrer

Centre Cultural Castellut, Castalla

Centre Excursionista d’Amics de les Muntanyes, Ibi

El Teix, Ibi

El Tempir, Elx

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *