101 anys d’Enric Valor, tothom a l’Alt de Guisop

«Un segle complet d’Enric Valor», eixe era el títol de la crònica que Alfons Garcia publicà al diaris en paper de major difusió a les nostres terres —Información i Levante-EMV— el 22 d’agost de 2011, quan es complia el centenari de l’autor de les extraordinàries Rondalles Valencianes. L’article seguia dient…

«Fidels “valorians” celebren hui els cent anys del naixement de l’autor de Castalla amb una pujada a trenc d’alba a l’Alt de Guisop […] En un petit racó del Mediterrani anomenat Castalla naixia Enric Valor, sobre les 13.30 hores. Més enjorn encara, cent anys després, un grup de fidels valorians pujarà hui a l’Alt de Guisop —entre Petrer i Castalla— per veure eixir el sol i llegir uns textos de l’escriptor i gramàtic, figura clau en la cultura valenciana del segle XX. És la seua manera de celebrar el segle de Valor.  Literatura i el paisatge de la Foia de Castalla.»

Un any després puc donar fe que mig centenar de persones procedents de quasi totes les comarques meridionals del País valencià vam veure des de l’Alt de Guisop com la llum solar il·luminava a poc a poc el nostre espectacular paisatge —el Maigmó, Catí, el Puigcampana, la Mariola, Aitana, el Sit, la Safra, la Penya Roja, la badia de Sant Joan i l’estimada Planisses de Valor—, alhora que llegíem alguns dels textos més significatius de l’escriptor centenari i brindàvem amb cava i vi de la terra per Valor, per la llengua, per la cultura i pel País Valencià. Va ser el nostre particular “bloomsday”, tot canviant l’escenari urbà del Dublín de James Joyce  per l’agrest i màgic “laberint orogràfic”—com li agradava nomenar-lo a Valor— del muntanyam del migjorn valencià: «l’alba de Valor». Totes i tots els presents, allí mateix i durant l’esmorzar que seguí a Castalla, ens conjuràrem per repetir el sentit homenatge tel·lùric i literari a l’autor de l’Ambició d’Aleix un any després.

Enguany, per tant, tornem a convocar, amb la col·laboració del Centre Cultural Castellut i  l’Ateneu Cultural Republicà de Petrer, l’ascens a l’Alt de Guisop des del Portell de Catí per a dimecres 22 d’agost a les 5.45 h. Celebrarem així el 101 aniversari d’Enric Valor. Renovarem, d’aquesta manera, el nostre plaent compromís de lectura, estudi i difusió de la seua important obra i, de més a més, continuarem reivindicant i exigint una major atenció institucional i mediàtica a aquest significatiu escriptor i gramàtic que ens llegà un treball lingüístic i literari immens i una trajectòria cívica impecable. Valor ja és patrimoni de tothom i que millor que reafirmar-ho en l’entorn natural de la terra que el va veure nàixer i que tant s’estimava.  El 22 d’agost, ja sabeu, a trenc d’alba ens veurem, llegirem, brindarem i ens emocionarem al valorià Alt de Guisop. Per Vicent Brotons, Ateneu Republicà de Petrer.

 

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *