Després de fer una anàlisi acurada del document que ha presentat el ministre José Ignacio Wert, des d’Escola Valenciana es considera que l’avantprojecte és un atac directe al bilingüisme del sistema educatiu valencià, un atac al desenvolupament d’un plurilingüisme valencià que assegure la competència lingüística en la nostra llengua.
L’avantprojecte prohibeix la immersió lingüística en valencià i obliga a augmentar la docència en castellà d’àrees no lingüístiques. Les assignatures passen a dividir-se en troncals, específiques i d’especialitat. La nostra llengua queda relegada a assignatura d’especialitat, a un nivell d’obligatorietat menor que altres com Religió.
El text dóna peu a interpretar que es pot eliminar l’examen de valencià a tots els nivells educatius obligatoris. Per tant, l’assignatura de valencià pot ser obligatòria, però no caldrà avaluar-la.
Escola Valenciana proposa que l’avaluació del valencià, del castellà i de l’anglés siguen obligatoris a tots els nivells educatius acomplir els objectius bàsics de la LUEV i els consensos que marquen assegurar a tot l’alumnat valencià el coneixement per igual de les dues llengües oficials, i una millor competència en anglés.
Aquest avantprojecte de llei no dóna contestació als 93.700 alumnes que optarien a l’ensenyament en valencià si hi haguera suficient oferta. L’entitat cívica recorda que un 60% de centres d’Infantil i de Primària no oferten cap programa bilingüe en valencià a hores d’ara i que en Secundària ascendeix a un 66%.
De la mateixa manera que l’avantprojecte pretén assegurar que a les famílies que demanen ensenyament monolingüe en castellà se’ls ha de garantir, cal assegurar als vora 100.000 alumnes que demanarien ensenyament plurilingüe en valencià, que puguen escollir la seua opció.
Des de l’entitat cívica s’acusa el govern Estatal de malbaratar recursos públics només per imposar un sistema lingüístic ideològic i no pedagògic. Vicent Moreno, president d’Escola Valenciana fa una crida a l’assistència massiva a la manifestació del dissabte 15 de desembre a Castelló de la Plana pels drets lingüístics i socials que ha organitzat l’entitat Castelló per la Llengua i en la qual està integrada Escola Valenciana. «La commemoració dels 80 anys de les Normes de Castelló estarà reforçada per la defensa d’un sistema educatiu valencià, que amb l’avantprojecte Wert, corre el risc de recular a èpoques pre-democràtiques. La societat valenciana diu sí al valencià».