Millorant el valencià amb els voluntaris

El valencià, a pesar del descens en l’ús des dels anys seixanta, encara és una llengua usada per més d’un terç dels petrerins i petrerines. Conviu amb el castellà, i això no té per què ser una font de conflictes sinó una oportunitat d’enriquiment cultural i social per als que volen aprendre’l o millorar-lo.

Per això, l’Oficina de Normalització Lingüística ha posat en marxa, amb l’ajuda d’Escola Valenciana, el Voluntariat pel Valencià. Es tracta d’una iniciativa present a molts municipis de tot el País Valencià, com a la veïna Novelda. L’objectiu és que persones que no parlen valencià, o que el parlen però que el volen perfeccionar, agafen fluïdesa amb l’ajuda d’un voluntari. No es tracta d’una classe particular, sinó d’una pràctica de conversa. Segons Ivan Villora, voluntari des de l’inici, i una persona que estima la llengua i la promou sempre que pot, “esta iniciativa pretén augmentar l’ús i fer que els aprenents aprenguen a parlar en una situació real: en un bar, en un parc, anant a fer la compra, etc.”

El tècnic de Normalització de l’Ajuntament anota en una base de dades els aprenents que volen agarrar soltesa i més avant els posa en contacte amb els voluntaris, que han de tenir la disponibilitat de dedicar una hora a la setmana durant tres mesos amb els aprenents. Molts saben parlar-lo perquè l’usen a casa, però volen millorar-lo. Com diu Tere, “jo sóc valencianoparlant de sempre però vull augmentar el meu nivell i perfeccionar-lo, i Ivan és un ajudant immillorable”.

Actualment, a Petrer hi ha 14 aprenents i 8 voluntaris. Unes vegades hi ha parelles i d’altres triplets. L’objectiu final és soltar-se en valencià i, també, dignificar-lo i fer vore que es pot usar en qualsevol situació. Per exemple, Cristina i Rosa fan pràctiques de parla amb Aleix al parc, i també anant al supermercat a comprar. “Aprenc la llengua en moltes situacions, i note que el meu vocabulari s’ha enriquit molt amb el lèxic de l’alimentació. És com si assistires a una classe però passant-ho molt bé”, explica Cristina.

Alguns aprenents i voluntaris en una sala de conversa.
Alguns aprenents i voluntaris en una sala de conversa.

Des que es va posar en marxa este projecte, s’han format quasi cent parelles i triplets lingüístics. El resultat ha sigut un augment de gent capacitada per a parlar valencià en qualsevol situació i que, a més, ha aprovat un títol oficial. Com Susi Amorós, funcionària de les biblioteques municipals. “En un primer moment, em vaig apuntar al Voluntariat per millorar la part oral i aprovar el grau mitjà de la Junta Qualificadora. Açò últim ho he aconseguit, i, a més, ara parle valencià tant amb gent del carrer com a la biblioteca amb els usuaris”.

Encara que siga una campanya coordinada per l’Ajuntament de Petrer, està oberta a gent d’altres poblacions. De fet, molts aprenents que han arribat a dominar la llengua són d’Elda, fins i tot alguns voluntaris. “És curiós i molt reconfortant que xics i xiques d’Elda s’hagen apuntat al Voluntariat per a ensenyar-se valencià. Però és encara més satisfactori que alguns, tenint en compte que Elda és històricament castellanoparlant, s’oferisquen com a voluntaris. Ara només necessitem uns quants voluntaris més per a tots els aprenents”, assenyala Jordi Giménez, tècnic de Normalització de Petrer. “Però de tota manera, és d’agrair l’esforç i dedicació que fan els voluntaris per ajudar a parlar i, al mateix temps, per promoure la llengua pròpia del nostre municipi”.

Per ser aprenent o voluntari, només cal telefonar al 96 698 94 09 o anar a l’Oficina de Normalització Lingüística (al costat del teatre Cervantes) en horari de 10 a 2 de dilluns a divendres i apuntar-se. A partir d’eixe moment l’únic que es necessita són ganes d’aprendre i de passar una bona estona xarrant en valencià.

4 thoughts on “Millorant el valencià amb els voluntaris”

  1. Veo incorrecto escribir este articulo en valenciano, no es por nada, simplemente que el que no sepa leer en valenciano no va a entender nada, y según mi parecer de lo que se trata precisamente es que esta información llegue a la maxima población posible, sobre todo los que no saben ni hablar ni escribir en valenciano. En definitiva, es como si yo quiero aprender ingles que no tengo ni idea, y me escriben este articulo en ese idioma. Saludos.

  2. Al Sr. Antonio, ¿Quiere Vd. leer bien el valenciano? Pues nada, vaya a la Oficina de Normalización Lingüística del ayuntamiento y solicite un voluntario que le ayude a iniciarse en la lengua de aquí. La única que tenemos la obligación de proteger y defender, ya que la suya, que como puede ver también sé usar, está más que protegida. Ánimo y no se limite solo a protestar por no entender el texto, que creo que alguna cosa sí ha entendido, y apuntese al voluntariado. El camino se hace andando.

    Als voluntaris: Enhorabona pel vostre compromís amb el volutariat i enhorabona a l’Oficina de Normalització Lingüística de Petrer per treballar intensament per iniciatives com esta. M’alegre molt que en este tema l’Ajuntament de Petrer prenga un paper actiu. Tant de bo es veja també en la programació cultural en valencià (cine, conferències, teatre, edició de llibres, ús del valencià a El Carrer…). Hi ha molt camí per recórrer, però cal felicitar-se per inciatives com esta. Clar que sí. Tota pedra fa paret.

  3. El que es una vergonya es que el nostre alcalde, el senyor Pasqual s’haja venut al castellà per guanyar quatre vots d’alguns elderos que viuen del campet p’abaix. Es una vergonya renunciar al seu idioma d’esta forma. Deuria donar-li vergonya, i més quan ha sigut director d’un centre educatiu i ha donat clases en valencià, sent el seu idioma matern.

    Es una vergonya Pasqual el que li fas a la teua pròpia llengua. A que ve això de canviar els cartells al castellà? com el del mercat municipal? Et molestava?

    Vergonya.

  4. Despres al PP bé que se li plena la boca autodefinint-se com els defensors del valencià. I una M ben gran, sou uns hipòcrites.

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *