El valencià és teu

Les Trobades 2009 van arrancar en la província a Petrer amb el lema «el valecià és teu». Unes 5.000 persones, entre escolars, professors i pares, van participar ahir en Les Trobades d’Escoles en Valencià dels Valls del Vinalopó en el parc Nou d’octubre. A l’esdeveniment es van sumar una trentena de col·legis dels huit municipis que integren la comarca. A banda dels actes lúdics, com a cercaviles i actuacions musicals, els escolars van poder donar regna solta a la seua imaginació en els 40 tallers de treball que va posar a la seua disposició l’organització.

L'animació constant de les trobades és una de les seues senyes d'identitat.
L'animació constant de les trobades és una de les seues senyes d'identitat.
Els escolars estigueren entretenguts amb més de 40 tallers.
Els escolars estigueren entretenguts amb més de 40 tallers.
5.000 persones van gaudir al Nou d'Octubre de Les Trobades 2009.
5.000 persones van gaudir al Nou d'Octubre de Les Trobades 2009.

Per tant, un éxit de participació en una iniciativa que va creixent any darrere any -quasi 200.000 persones van participar l’any passat-. En esta XIII edició de les Trobadas, que s’estrenava a Petrer després de molts anys sense fer-ho, es va fer insistència en el foment de la lectura en valencià. En este sentit, Francés Ferrer Pastor, editor del gremi d’editors del País Valencià, és clar: “és necessari promocionar escriptors, poetes i novel•listes valencians perquè la gent els conega i així poder tindre l’opció de triar”. Ferrer va afegir: “és treball de tots el que arribara eixe moment, junt amb una iniciativa pública, tant local, comarcal com de la Generalitat”.

No obstant això, des de fa anys, l’objectiu de les Trobades ha eixit de l’àmbit de les escoles -on continuen reivindicant línies en valencià en Secundària, on molts estudiants no poden estudiar en llengua valenciana- per a reivindicar un ús igualitari de les dos llengües cooficials en la Comunitat en el temps lliure, des de la lectura de periòdics a la projecció d’una pel·lícula.

D’esta manera, Sisco, un dels coordinadors de les Trobadas, va afirmar que «les institucions haurien de fer una aposta major per la llengua del País Valencià, però no com una imposició ni de manera puntual sinó dia a dia». D’altra banda, Sisco va declarar: «actualment els periòdics són ambigus i el valencià no està reforçat. Per això estem en un moment reivindicador i d’aposta per li futur».

Així mateix, Salvador Valero representant del Tempir d’Elx, entitat federada a Escola Valenciana, va comentar que «el lema de les Trobades 2009 vol transmetre un missatge ben clar: El VALENCIÀ ÉS TEU, és la força i la dolçor afectiva que ens uneix, és el vehicle de convivència que hem d’oferir a tots els valencians i valencianes de la nostra terra que volem neta i sostenible. Hem de continuar insistint en què el valencià ha de ser llengua d’acollida, d’integració, de solidaritat i d’esperança. El valencià és la llengua base d’aprenentatge per a una educació plurilingüe».

El missatge, per tant, va fer-se d’una manera plena en una jornada marcada també per la vertient entretinguda que van viure els escolars.

Escolta les declaracions de l’alcalde de Petrer, Pascual Díaz.

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *