Els valencians Orxata Sound System marxen a Islàndia a gravar el seu tercer disc

“Els valencians ORXATA presenten 3.0, el seu tercer disc, que han gravat a Islàndia. A partir del proper 12-12-12 el disc es podrà descarregar de manera gratuïta a través del seu web oficial orxata.tv El 20-12-12 es presenta el disc a la Sala Apolo amb els enyorats Ensaladilla So Insistent.”

EXPERIÈNCIA ACUMULADA

ORXATA ja és un dels grups més POPULARS, ORIGINALS i TRENCADORS de l’escena musical del nostre país. Una condició que s’han guanyat a pols des de la base, d’allà on vénen i se senten còmodes. Allí, als carrers de la VALÈNCIA COMBATIVA i transgressora, els ORXATA han estat capaços de crear una proposta suggerent i demolidora a força de bastir un bricolatge identitari que els fa únics. Aquesta és una de les seues principals armes. Un univers conceptual que els defneix i que es construeix amb la SUBCULTURA RAVE i la tradició valenciana, amb la cultura popular i la digital, amb el discurs radicalment democràtic i el compromés amb la nostra llengua i cultura. I tot, mitjançant un so que recorre a l’electrònica per farcir-la de veus melòdiques i rapejades que ataquen directament al cor.

En aquest nou assalt, el 3.0, ORXATA exhibeixen com mai tota l’experiència acumulada durant la seua travessia. Un disc fnançat gràcies a la legió de seguidors a qui fan d’altaveu. Un TREBALL RABIÓS I EMOTIU que han elaborat amb mim d’artesà als subterranis de la nostra València i que han enregistrat a Islàndia com a SÍMBOL I REFUGI. El resultat és una erupció volcànica plena de la vida real que trenca amb els tòpics del costumisme per parlar de les causes i les conseqüències del drama social que patim cada dia, però també de la necessitat de perdre la por i estendre una mobilització permanent, del poder de la cooperació i el suport mutu, de la capacitat de resistir i avançar amb els cors, els punys i les pantalles. Mediterrani i Carib, DUBSTEP i marxes mores, llaüts i funk, Manute Bol i Genovès el pilotari, la plaça Tahrir i el barri del Cabanyal, Eyjafjallajökull i l’Albufera, les col·laboracions de CARLES BELDA i PEP GIMENO BOTIFARRA i fns i tot una cançó construïda a mossos i de manera col·lectiva a les xarxes socials, conformem un mural de cançons precioses i viscerals que ens conviden a batallar per un món en fames amb la pròpia terra com a far possible i necessari. “La nostra història és l’amnèsia”, ens recorden. “El futur és a casa, defensa bel·ligerant, pòlvora, nyaf i metralla, el Montgó ens espera, que hi ha roba estesa!”

Xavi Sarrià, cantant d’Obrint Pas

UN INDRET SENSE LÍMITS

A la primera edició dels Premis Ovidi, el termòmetre ofcial de l’estat de salut de la música valenciana cantada en català, un OBJECTE MUSICAL NO IDENTIFICAT va causar un autèntic sisme. Era la primera maqueta d’una formació que es deia ORXATA, que va aconseguir de manera indiscutible el guardó corresponent al Grup Revelació.

Era l’any 2006 i saltava ofcialment a l’escena musical aquest projecte, que es reconeixia tant deutor del cant d’estil com del TECHNO VALENCIÀ DELS 90’, que apostava pel compromís ideològic sense donar l’esquena a l’humor i, sobretot, que introduïa de cop a la MODERNITAT la música en valencià, tradicionalment observada des dels sectors immobilistes com una escena dividida entre cantautors ploramiques, verbenes ska o pedregós rock dur.

ORXATA van demostrar que hi havia altres camins. I que es podien dedicar a explorar-los des de plantejaments AUTOGESTIONATS. Com el seu primer àlbum ofcial 1.0, publicat l’any 2007, que van obrir a la xarxa perquè qui volgués pogués contribuir a les lletres de les cançons, en un procés que s’ha prolongat fns a l’actualitat. Després arribarien dos EPs editats l’any 2009 i 2010, que s’acabarien transformant en 2.0, el seu segon disc. I ara han marxat a Islandia per gravar 3.0, un treball on continuen funcionant com un LABORATORI MUTANT D’IDEES I SONS, un indret sense límits on l’única norma és que no hi ha normes. Música lliure en el més ampli sentit de la paraula.

Eduardo Guillot, periodista

NO-VETAT

La novetat és EFÍMERA, la llibertat eterna. Vet aquí una proposta musical que explora la novetat amb la màxima llibertat perquè no es veta cap camí. Escoltes els ORXATA i tot és 9. D’entrada 9- reconeixes, 9-situes, 9-has sentit mai abans… Sonen dissonants, consonants, discordants, exhilarants. Ara resulta que el compromís diverteix, investiga, festeja i no sermoneja. Els escoltes més i les teves NEURONES entren en “vaga mundial indefnida contra els de dalt”, la sorpresa és constant, tot és 9 i omple el gran 8, vas comptant les vegades que et sorprenen fns que et venç “la força de les coses, la força del treball, de les mútues i les granges, dels tallers i els forns de pa”.

Tornes a escoltar-los i trobes que, en els temps que corren, faran molt de re-9. Ejaculen el foc de l’”Eyjafjallajökull” des d’ISLÀNDIA i cap a casa, d’ací d’allà d’aquí d’allí del món d’ahir i d’hui, “sense casa, sense feina, sense pasta, sense por”. Així és com volen “tornar, per guanyar, fem foc o fugim al bosc, fem-los fora ja per dignitat!” Escoltes i reescoltaràs els ORXATA. 9-hauries dit mai que podries apaivagar la 7 amb elixirs tan 5-gulars que mereixen fer molts quilòme-3 en dej-1 només per poder escoltar-los.

Màrius Serra, enigmista

CRÈDITS

Gravat entre l’Estudi Aureus de Reykjavík i Millenia de València, octubre de 2012. Mesclat als Estudis Ground, Cornellà del Terri, novembre de 2012. Masteritzat a Catmastering, Manresa, novembre de 2012

 

Jaume Figueres: gravació i mescla

Ainsley Adams: gravació i mescla

Juanjo Muñoz: màster

Diana De La Torre: veu

Jordi Palau: veu

Natxo Jiménez: trompeta

Andreu Sepúlveda: ajudant de gravació

Jaume Guerra: baix

Carles «Biano» Soler: programació

Carles Belda: veu i acordió

Pep Gimeno Botifarra: veu

Xabi Arakama: trikitixa

Jordi Sanz: bandúrria, llaüt i guitarró

Marc Sempere: veu

Dani Katanga: balafon i marímbula

David Martínez: timbals, caixa i gong

Maria Ribera: veu

Amparito Freud: veu

Patrick Drome: veu

+INFO orxata.tv

Premsa i Comunicació

VIBRA COMUNICACIÓ

93 486 32 84

649 300 605

Marc Isern

marc@vibracomunicacion.com

Maria Fuster

maria@vibracomunicacion.com

Joan Masdeu

joan@vibracomunicacion.com

 

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *