El President d’Escola Valenciana s’ofereix a ser voluntari d’Alberto Fabra perquè aprenga a parlar en Valencià

vicent_moreno 016
Vicent Moreno, president d’Escola Valenciana.

Anit el president de la Generalitat Valenciana va participar a un debat televisiu de 13TV on assegurava: “Yo creo que todas las personas tenemos que mejorar. Yo soy castellanohablante. Pertenezco a una generación donde a los alumnos se nos hablaba en castellano. Intento hablar en valenciano con aquellas personas, que sobre todo, en un ámbito más distendido, pueda hablar en valenciano con ellos”.

Després d’aquesta afirmació pública, Escola Valenciana ha enviat un escrit a Alberto Fabra on se li ofereix la participació en el programa Voluntariat pel Valencià, que consisteix a posar en contacte un voluntari valencianoparlant amb una persona que vol aprendre a parlar en valencià.

Les parelles lingüístiques queden una hora a la setmana almenys durant 10 setmanes en diferents contextos de parlar per practicar la nostra llengua. Vicent Moreno, president d’Escola Valenciana s’ofereix públicament a ser voluntari del president de la Generalitat Valenciana i explica: “Seria molt interessant que el màxim representant dels valencians i les valencianes fóra aprenent d’un programa que està donant molts bons resultats i en el qual han participat ja més de 12.000 persones, uns com a voluntaris i d’altres com a aprenents. Gràcies al Voluntariat pel Valencià persones castellanoparlants i molta gent nouvinguda de més de 23 nacionalitats hui parlen fluidament la nostra llengua al País Valencià. A més, està en la mà del president promocionar el Voluntariat pel Valencià a totes les poblacions valencianes”.

A més Vicent Moreno ha volgut destacar que un president de la Generalitat Valenciana té l’obligació de dominar les dues llengües oficials i ha de donar exemple d’això tal com marca el punt 1 de l’article 6 de l’Estatut d’Autonomia, La llengua pròpia de la Comunitat Valenciana és el valencià, per la qual cosa s’entén que el màxim representant dels valencians i les valencianes ha d’actuar en conseqüència.

El president d’Escola Valenciana també ha assenyalat que Alberto Fabra ha estat molt sincer a l’hora de justificar per què no sap parlar en valencià, referint-se a què ha rebut una educació en castellà: “L’ensenyament en castellà no garanteix l’aprenentatge de les dues llengües oficials, mentre que l’ensenyament en valencià fomenta el plurilingüisme, assegura el domini del castellà i del valencià, així com d’una tercera llengua com l’ánglés, per la qual cosa m’agradaria poder aprofitar les converses del Voluntariat pel Valencià amb Alberto Fabra per parlar-li de les 29 unitats en valencià que desapareixeran el pròxim any a la Plana Alta i la Plana Baixa, d’on ell és originari, i per extensió, de la pèrdua que suposa eliminar els programes educatius òptims a totes les nostres comarques. Potser, amb el que ell ha viscut en carn pròpia podrà entendre les conseqüències de la política educativa que està duent a terme, això és, que està llevant el dret de l’alumnat a ser bilingüe i per extensió plurilingüe”, ha comentat el president d’Escola Valenciana.

Respecte a l’intent d’Alberto Fabra de parlar en valencià “sobretot en un àmbit més distés”, des d’Escola Valenciana s’interpreta que es refereix a un àmbit privat i no institucional. En aquest sentit, l’entitat presentarà també al president de la Generalitat Valenciana la campanya específica que està duent a terme junt a l’Acadèmia Valenciana de la Llengua enguany referent al Voluntariat pel Valencià i que té com a lema “Les nostres festes parlen en valencià”. En aquest sentit, la campanya està aconseguint que el món de les Falles, les Fogueres, els Moros i Cristians i les colles de Magdalena s’impliquen en el projecte i fomenten tàndems lingüístics entre els participants de les festes. És per això que si Alberto Fabra necessita que se li busque un voluntari o voluntària valencianoparlants de les Falles, les Fogueres, els Moros i Cristians o les colles de Magdalena per practicar el valencià en un àmbit més distés, no hi haurà cap problema en facilitar-li totes les opcions possibles si tal com afirma, “les persones hem de millorar”, i en aquest sentit podria millorar les seues capacitats plurilingües.

Declaracions d’Alberto Fabra a 13TV:

http://www.youtube.com/watch?v=yLkSNjC4-pc&desktop_uri=%2Fwatch%3Fv%3DyLkSNjC4-pc&app=desktop

Voluntariat pel Valencià: www.voluntariatpelvalencia.org

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *