El Forn Cultural acull l’exposició “Carmelina Sánchez-Cutillas: Des de les fronteres del silenci”

Carmelina Sánchez Cutillas
Carmelina Sánchez Cutillas.

 

Des del divendres 29 d’octubre fins divendres que ve, 5 de novembre, la sala d’exposicions del Forn Cultural acull l’exposició “Carmelina Sánchez-Cutillas: Des de les fronteres del silenci”, promoguda per l’Acadèmia Valenciana de la Llengua.

La regidoria ha concertat amb els diferents centres educatius de secundària diverses visites a l’exposició de l’alumnat d’ESO i Batxillerat, visites que es duran a terme als matins. L’exposició estarà oberta al públic en general des d’este divendres 29 fins al diumenge 31 d’octubre, i el dijous 5 de novembre, en horari de 18.30 a 20.30 hores.

L’exposició, amb el títol ‘Des de les fronteres del silenci’, presenta els aspectes més personals i íntims de l’autora de Matèria de Bretanya, l’obra més coneguda, també la seua poesia, fins i tot la inèdita, com ara els poemaris Joiosa guarda i De la cendra i la flama, apareguts en els arxius personals de l’escriptora, i els estudis de caràcter històric, com, per exemple, l’assaig Violant d’Hongria.

La mostra està distribuïda en quatre blocs ben definits, i permet al visitant enquadrar millor la vida i l’obra d’esta dona que, si bé va nàixer a Madrid, va trobar en terres valencianes la seua verdadera identitat personal, professional i literària.

La primera part de l’exposició està dedicada a l’àmbit més personal i íntim. La cambra més estimada representa l’espai reservat a la lectura, la reflexió i el treball, on Carmelina Sánchez-Cutillas, rodejada dels seus llibres, va gestar una forta vocació literària. És la lloc on va escriure els seus versos i també on va concebre l’obra més estimada, Matèria de Bretanya, forjada pels records de la seua infància a Altea.

El món del passat, la segona part de la mostra, reflectix l’obra de recerca històrica, en la qual Carmelina Sánchez-Cutillas denota una sòlida formació com a historiadora i investigadora, amb estudis i treballs sobre la Corona d’Aragó. Fruit de les seues investigacions són els treballs Don Jaime el Conquistador en Alicante i Lletres closes de Pere el Cerimoniós endreçades al Consell de València, entre altres.

La Carmelina poetessa irromp en la dècada dels seixanta amb Un món rebel (1964) i Conjugació en primera persona (1969), en què l’escriptora denuncia un present fet de silenci i repressió. Del 1964 són dos poemaris inèdits: Joiosa guarda i De la cendra i la flama, versos en què ella medita sobre el pas del temps i sobre la seua condició de dona. Els jeroglífics i la pedra de Rosetta (1976) i Llibre d’Amic e Amada (1980) són altres poemaris destacats.

L’últim bloc de l’exposició se centra en la xicoteta pàtria i en l’obra cabdal de Carmelina Sánchez-Cutillas, amb la qual va guanyar el Premi Andròmina (1975). En este llibre Carmelina evoca i literaturitza els records d’infància de l’autora a Altea durant els anys previs a la Guerra Civil. Matèria de Bretanya és també la crònica d’un temps i un país escrita per la gran escriptora valenciana del segle XX.

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *