El CEIP Alfonso X el Sabio de Novelda guanya el Premi Sambori d’Infantil 4 anys

Els 1.200 assistents al lliurament de guardons del XVIIIé Concurs de Literatura en Valencià i el XIIIé Concurs Sambori Universitari omplin el Palau de les Arts. Gràcies a la qualitat de les obres presentades pels 130.857 participants del País Valencià i Catalunya en l’actual edició dels Premis Sambori, el jurat ha cregut necessari atorgar un bon nombre de mencions especials a banda dels tres reconeixements habituals. L’actor i escriptor Joan Alamar ha conduït l’acte, que ha comptat amb les actuacions d’Assaig Animat i la Coral Giner de la Societat Coral el Micalet de València, dirigida per Miquel Juan.

sambori

El Palau de les Arts s’ha impregnat de literatura. La Fundació Sambori ha atorgat en aquest marc els premis de la XVIIIa edició del Premi de Literatura en Valencià i la XIIIa del Concurs Universitari de Narrativa Curta. Els dos certàmens han aconseguit una participació que frega els 131.000 estudiants procedents de 679 centres i la implicació d’un miler de docents de tots els nivells d’ensenyament, des del primer cicle d’infantil fins a la universitat, a més de les escoles oficials d’idiomes i els centres de formació professional. Amb aquestes xifres el Premi Sambori acarona l’edició més nombrosa i compromesa amb la creació de lletres valencianes en els 18 anys d’existència del concurs i, a hores d’ara, és el major premi de literatura de tota Europa.

Més de 1.200 assistents al lliurament dels Premis Sambori omplin, per primera vegada, un espai públic cedit pel Consell. S’ha hagut de produir un canvi de govern perquè el Concurs de Literatura en Valencià Sambori, que dignifica la llengua i la cultura i agermana els pobles valencians, puga lliurar els guardons a unes instal•lacions que depenen del Govern valencià. Així ho ha fet constar la presidenta de la Fundació Sambori, Laura Font: «l’anterior Consell ens impedia l’entrada a nosaltres i a tots vosaltres, és a dir, a tots els qui hem estat i estem compromesos amb la nostra llengua, la nostra cultura i l’educació dels nostres fills.»

sambori-2

CEIP Alfonso X El Sabio

L’alumnat d’infantil de 4 anys del CEIP Alfonso X el Sabio de Novelda, que fa classe amb la mestra Elena Vicente, ha rebut el premi Sambori d’aquesta modalitat d’infantil gràcies al treball d’aula M’agrada, m’agrada molt… L’escola noveldera ha obtingut aquest reconeixement de la mà de l’alcalde de Novelda, Francisco Martínez, i el regidor d’Educació, Bartolomé Úbeda, que han volgut estar presents en el lliurament de guardons del major concurs literari de tota Europa.

sambori-3

L’obra del CEIP Alfonso X el Sabio se centra en les diferents activitats que els infants desenvolupen i els fan sentir bé. El conte prén com a estructura narrativa «M’agrada, m’agrada molt…» i, a partir d’aquesta, els xiquets i xiquetes descriuen allò que més els agradada, posant en joc el seu univers imaginari. Així, parlen de «la pluja, l’arc de sant Martí i la clau de sol», «anar a l’escola, tirar-me pel tobogan i fer un bot», «el mar, els vaixells, els pirates i els taurons» o «jugar amb el baló», portant cura del iaio, que «no pot córrer molt.» El treball estarà exposada a la Facultat de Magisteri de la Universitat de València durant les pròximes setmanes amb la resta de contes premiats.

Parlaments

Durant la seua intervenció, la portaveu de la Fundació Sambori, Laura Font, ha volgut ressaltar el paper fonamental de l’ensenyament en valencià i els mestres en el procés d’aprenentatge dels infants amb aquestes paraules: «l’escola en valencià ens ensenya a llegir i a escriure, ens ofereix la possibilitat d’acostar-nos als llibres i de confeccionar històries», per la qual cosa, «som un poble que sap que la lectura és el camí cap al progrés, el coneixement, i també per al plaer.»

D’altra banda, Laura Font ha al•ludit al caràcter més humà i engrescador que tenen els llibres: «ens nodrim dels valors que subjauen a les històries i els compartim, aprenem, ens endinsem en la literatura» i, en aquests termes, «parlem d’aprofundir en la nostra humanitat i en els nostres sentiments, parlem d’ampliar la nostra percepció del món en què vivim i el nostre vocabulari, tot açò gràcies a la mirada dels escriptors.» Així, segons la presidenta de la Fundació Sambori, «no ens cal experimentar una situació per a viure-la» perquè amb els llibres «coneixem històries i les vivim a través dels personatges.» A tall de síntesi, les lectures «posen al nostre abast l’univers de la literatura.»

Per la seua banda, el president d’Escola Valenciana, Vicent Moreno, ha esmentat algunes de les reivindicacions que Escola Valenciana està demanant a les Trobades d’enguany que ja han reunit 195.000 persones de nord a sud del país. «L’educació pública, de qualitat i en valencià s’ha de generalitzar a tot el sistema educatiu i a tots els centres del país, ja siguen públics, privats o concertats, perquè les bones pràctiques educatives s’han de compartir i implantar en benefici de la ciutadania», ha comentat Vicent Moreno.

Amb el mateix èmfasi, el president de l’entitat cívica ha declarat que «en Escola Valenciana defensem el valencià a totes les administracions i, és clar, reivindiquem una ràdio i una televisió pública íntegrament en valencià i també volem que el poble reba les emissions de TV3 i IB3.» En la seua intervenció no ha faltat l’al•lusió a la campanya “Pels drets lingüístics. Requisit ja”, centrada en la introducció del requisit lingüístic en la funció pública: «amb aquesta mesura s’evitarà la discriminació per raó de llengua i farem un pas endavant a favor del foment del valencià, com ja ho ha fet el Parlament Balear, que acordà implantar la capacitació lingüística a tots els treballadors en la funció pública.»

El portaveu d’Escola Valenciana ha manifestat: «volem que la llengua dels valencians no siga un mèrit sinó un requisit per a treballar en l’Administració i atendre correctament les necessitats de la ciutadania valenciana» perquè «el poble té el dret de poder parlar valencià i ser atés en valencià en qualsevol administració pública del país i això li ho ha de garantir el Consell.» Aquesta demanda social forma part de l’ideari d’Escola Valenciana des del naixement d’aquesta, fa 31 anys. Després de 502 Trobades l’entitat continua apostant per la implantació del requisit lingüístic perquè és conscient que es tracta d’una mesura essencial per a assolir la normalitat de la llengua a tots els àmbits.
El conseller d’Educació, Vicent Marzà, ha expressat la seua satisfacció per poder lliurar els guardons del Premi Sambori al Palau de les Arts i ha comentat que «el Sambori és el resultat de la combinació del treball de l’alumnat, els mestres i les institucions, que estan creant cultura i fent cultura i, així, estan fent llengua.» Marzà ha encoratjat els més menuts i els joves a seguir endavant amb la creació literària, alhora que els ha agraït la tasca que han desenvolupat: «sou el present i sereu el futur, gràcies per la feina.»

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *