Estos dies celebrem la Setmana Europea de la Mobilitat (SEM), que és la campanya sobre mobilitat sostenible amb major repercussió al món. En els últims 10 anys, més de 2.000 pobles i ciutats han participat i uns 220 milions de persones s’hi han implicat de forma directa o indirecta. Cada any, la Setmana Europea de la Mobilitat se centra en un tema diferent; el d’enguany és“Desplaça’t de forma eficient: millora la teua mobilitat!”.
A més a més, “transport i energia” és el tema transversal de la X edició de la SEM, ja que cal recordar que el sector del transport és el major consumidor d’energia en Europa, l’únic que mostra un creixement constant en el consum energètic i és, en gran mesura, dependent del petroli. A més, cal tenir en compte que este petroli és importat i que el preu del barril s’està aproximant de nou al rècord de 2008. No obstant això, l’or negre comença a ser un recurs escàs, ja que està previst que d’ací a uns tres anys la producció entrarà en fase terminal.
D’altra banda, la Unió Europea ha promogut algunes mesures necessàries d’ací a l’any 2020, com ara la iniciativa 20-20-20, és a dir, reduir un 20% les emissions de gasos d’efecte hivernacle, augmentar un 20% l’eficiència energètica i incrementar l’aportació de les energies renovables per a proporcionar un 20% del consum total.
Així mateix, no podem oblidar que el Pla d’Acció sobre Mobilitat Urbana de la Comissió Europea destaca la importància de la promoció de polítiques integrades, l’enfortiment de les oportunitats de finançament clarament orientades a la ciutadania, un transport urbà més ecològic i l’optimització de la mobilitat urbana, així com compartir experiències i coneixements en el camp del transport urbà.
Tenint en compte que la UE necesita reduir les emisions en un 80-95% per a l’any 2050 en la lluita contra el canvi climàtic, des del BLOC JOVE Petrer pensem que s’han de marcar els objectius per al foment d’una ciutat més sostenible i habitable. Pel que fa a la nostra localitat, cal reduir progressivament l’ús de vehícles de combustibles convencionals en el transport urbà, invertint en polítiques mediambientals que incentiven la compra de vehícles no contaminants i promocionant l’ús del transport públic. Així mateix, cal promoure l’ús de la bicicleta, amb la vertebració real d’un carril bici que permeta els usuaris la comunicació directa i segura als punts principals de la població. A la nostra comarca, hem d’aprofitar l’alliberament de la via convencional de ferrocarril amb l’entrada en funcionament de l’AVE per crear una xarxa de trens de rodalia cap a altres ciutats del Vinalopó i augmentar l’oferta de trens regionals cap a Alacant i Múrcia i altres destinacions comunes. D’altra banda, a través del BLOC-Compromís a l’Ajuntament de Petrer i de la Coalició Compromís a les Corts Valencianes, insistirem i pressionarem el Govern d’Espanya perquè el Corredor Mediterrani arribe a les comarques del sud d’Alacant, fet que suposarà un pas molt important en la millora de les comunicacions i relacions comercials amb altres ciutats europees, des d’un punt de vista respectuós amb el nostre medi natural.