El Pinós rep prop de 4.000 assistents a una Trobada que planteja el valencià com un regal per als pobles veïns

Un país d’escoles: Fem poble

Les escoles de l’Alguenya, la Canalosa, Petrer, Monòver, Novelda, la Romana i Montfort, han acudit al Pinós, el poble amfitrió de la XIXa Trobada d’Escoles en Valencià de les Valls del Vinalopó, per impregnar-se d’artesania, balls tradicionals, cultura popular, nans i gegants, jocs populars, més d’una trentena de tallers escolars, música i festa. Enguany, la novetat d’aquesta jornada, que dignifica la llengua i posa en valor les variants dialectals que es parlen al país, ha sigut el concert de Dani Miquel, que s’emmarca en els Concerts de la Gira d’Escola Valenciana.

Festa i poble. Pels carrers del Pinós han desfilat el Tio Guerra i la Tia Pera, dos personatges del poble tan aficionats a la festa i la dansa que fa 20 anys l’Ajuntament del Pinós els volgué retre homenatge i representar-los en dos gegants. La Tia Pera va vestida amb refaix travessat i el Tio Guerra toca les txirratxes, un instrument de percussió que acostumava a tocar en les festes de Santa Catalina. A aquests, els han acompanyat en la cercavila els gegants de Monòver en Pere Maça i Beatriu Carròs, Xiulit i Catalineta, a més de 29 cabuts. Els antics senyorius de Monòver també estan representats en la cultura popular noveldera de la mà de en Pere Maça de Lliçana i Brianda Cornells de Lluna i Aragó, envoltats de nans com Jorge Juan, el Cavaller, la Iaia i el Dimoni. La Gent de Nanos de Petrer ha lluït els seus patrons: el Rei Sant Bonifaci i la Reïna Mare de Déu del Remei, així com Cap Llaurat, Cantinera, Copi i Mariner.

trobada-valencià-2016-escola-valenciana-2

Fem veïnat

La festa és la millor carta de presentació per a convidar els pobles veïns a la llengua. Fa dos anys, a la Trobada de la Romana, va participar per primera vegada la pedania del Fondó de les Neus, la Canalosa, i Montfort, un poble històricament castellanoparlant. L’experiència i la immersió foren tan gratificants que en les dues següents edicions han afermat la seua implicació en aquesta activitat lúdica que uneix els pobles i aposta per l’intercanvi cultural.

El president d’Escola Valenciana, Vicent Moreno, ha al•ludit a la importància d’aquest fet, tot dient que «l’acostament a la nostra llengua per part de pobles tradicionalment castellanoparlants és un pas endavant per a crear un bon veïnat entre pobles que parlen diferents llengües i deixar en rere possibles prejudicis lingüístics» perquè, segons Moreno: «el que es tracta és de sumar llengües i no restar-les; hem de formar ciutadans que dominen de forma equilibrada tant el castellà com el valencià independentment del seu context social i lingüístic.» Per a Vicent Moreno «el valencià és el regal que fem als pobles veïns».

trobada-valencià-2016-escola-valenciana

Fem llengua

La Coordinadora per la Llengua Terres del Vinalopó – Escola Valenciana, l’objectiu de la qual és la defensa i protecció del valencià en la comarca del Vinalopó Mitjà, va mantindre una reunió el passat 11 de febrer amb diferents autoritats polítiques de la comarca per a expressar la necessitat de protegir el patrimoni lingüístic en el Carxe i posar especial atenció en el seu manteniment, tenint en compte la Constitució Espanyola que, en l’article 3.3, posa de manifest que «la riquesa de les diferents modalitats lingüístiques d’Espanya és un patrimoni cultural que serà objecte d’especial respecte i protecció.» Aquest encontre es va produir a l’Ajuntament del Pinós i va comptar amb la presència de diferents responsables polítics de la comarca: la regidora de Cultura de l’Ajuntament del Pinós, Sílvia Verdú; el director General de Política Lingüística i Gestió del Multilingüisme de la Generalitat Valenciana, Rubén Trenzano; el portaveu de l’Ajuntament de Iecla (Múrcia), Jesús Verdú; els representants de Terres del Vinalopó, Joan Antoni Montoya, Immaculada Garrigós i Brauli Montoya. Per la seua banda, Escola Valenciana està satisfeta amb el camí iniciat cap a la recuperació lingüística de la zona valencianoparlant del Carxe. En aquest sentit, Vicent Moreno ha insistit que «a les terres limítrofes del país cal que l’Administració desenvolupe accions concretes i potents per dinamitzar i reforçar la normalització lingüística.»

Quant a l’estat de les mesures de protecció al Carxe, Rubén Trenzano, ha comentat avui que des del seu gabinet «s’està elaborant una ordre i en qüestió de setmanes publicarem l’esborrany» a més de «convocar els ajuntaments de Iecla, Favanlla i Jumella a una reunió amb Conselleria per explicar-los què els podem subvencionar i posar a la seua disposició els nostres tècnics en matèria d’assessorament.» Respecte de la jornada festiva, Trenzano ha afirmat que «l’Administració ha de fer costat a les Trobades, a aquestes festes per l’educació.»

L’alcalde del Pinós, Lázaro Azorín, ha definit la llengua com a «riquesa, convivència, comunicació, coneixement, història i patrimoni», valors fonamentals per a «garantir la pervivència i promoció del valencià, la nostra cultura». Azorín ha qualificat «d’encertat» el lema de les Trobades d’enguany ‘Un país d’escoles’: «és importantíssim posar en valor el treball quotidià dels docents, els pares i les mares, els alumnes, perquè entre tots fem escola i sembrem eixa llavor que després germinarà i creixerà per a continuar fomentant l’estima i l’ús de la nostra llengua.»

A la Trobada del Pinós han assistit nombrosos representants polítics dels pobles de la comarca, com és el cas de l’alcalde de Petrer, Alfonso Lacasa; la regidora d’Educació de Petrer, Sílvia Rodríguez; l’alcalde de Monòver, Natxo Vidal; la regidora d’Educació de Monòver, Lurdes Pastor; la regidora de Normalització Lingüística de Monòver, Júlia Tortosa; els regidors de l’Ajuntament de Novelda, Bartolomé Úbeda i Mado Abad, d’Educació i Normalització Lingüística, respectivament; la regidora d’Educació de l’Ajuntament de Montfort, Laura Olmos, que és la primera vegada que acudeix a la Trobada de les Valls del Vinalopó, entre altres personalitats.

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *