Sàhara Occidental: la repressió continua

El Front Polisario, que és el moviment del Sàhara Occidental que treballa per acabar amb l’ocupació del Marroc i aconseguir l’autodeterminació del poble sarahaui, va arribar a un acord l’any 1991 amb la monarquia marroquí, en el qual les dos parts es comprometien a respectar un alto el foc per inentar solucionar de manera pacífica el conflicte que es viu al Sàhara.

Però esta situació va canviar en la vesprada del 24 d’octubre de 2010. Un grup de ciutadans saharauis van rebre diversos dispars quan intentaven accedir al campament instal·lat des de fa dos setmanes a la perifèria d’El Aaiun, que és la ciutat més important del Sàhara Occidental, tot i que en la pràctica està controlada pel Marroc. El succés va acabar amb la mort d’un dells, el jove de catorze anys Nayem Elgarhi, i amb la resta de saharauis ferits. Les reaccions no es van fer esperar i els fets van estar denunciats pel Front Polisario, així com per diversos organismes internacionals. Tant el Front Polisario com la família del jove saharaui mort han denunciat l’actitud coercitiva de l’exèrcit marroquí que va procedir sobtadament al soterrament del jove mort, pretenent l’assistència de només un escàs nombre de familiars. La familia, a més a més, va demanar el cos sense vida del xiquet per donar-li una sepultura digna. Per la seua banda, el president de la República Àrab Saharaui Democràtica (RASD), Mohamed Abdelaziz, ha fet una crida a la Comunitat Internacional perquè, segons el president saharaui, esta situació pot derivar en un autèntic escenari de crims similar al barri de Soweto en Sud-àfrica durant el règim del apartheid – segregació racial – .

Manifestació a favor del Sàhara lliure.
Manifestació a favor del Sàhara lliure.

Per tots estos fet ocorreguts, pensem que el pla de seguretat dut a terme per l’exèrcit marroquí està provocant una persecució contínua de la població saharahui, que està sent acorralada dins i fora de les ciutats ocupades del Sàhara Occidental. En el cas de la ciutat ocupada d’El Aaiun, on han ocorregut els fets, l’exèrcit està construint un mur per tal d’aïllar la població saharaui concentrada en el campament anomenat Gdeim Izik, construït fa dos setmanes per protestar per les condicions de vida infrahumanes al Sàhara Occidental. A més de la desgràcia, que suposa la pèrdua irreparable d’una vida humana, estos fets posen de manifest una vegada més la injustícia a que està sotmesa la població saharaui.

Ara, davant d’este nou episodi, des del BLOC JOVE Petrer, pensem que no s’ha de deixar passar l’ocasió per condemnar la mort del jove sahraui Nayem Elgarhi per continuar exigint la solució a la situació del poble saharaui. Per això, volem mostrar tot el nostre suport i el condol més sincer als representants diplomàtics del Front Polisario a l’Estat Espanyol, per tal que el faça arribar als familiars de Nayem. Així mateix, a través d’este comunicat, també reclamem i instem al Govern Espanyol a fer tota la pressió diplomàtica que estiga en les seues mans per tal d’exigir una investigació sobre els fets, amb totes les garanties que imposa el dret internacional, perquè pensem cal assegurar que es garantisquen els drets humans amb la població saharaui. A més a més, el BLOC, a nivell municipal, presentarà mocions en molts dels ajuntaments valencians on estem presents per tal de demanar solucions a tots els governs i organismes internacionals implicats.

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *