Escola Valenciana recapta 14.000€ d’ajuda per a l’emergència Síria

L’entitat cívica ha donat a conéixer la quantitat recaptada en la vuitena campanya de sensibilització ‘Un euro, llavor de solidaritat’, que enguany s’ha centrat en les persones que han hagut de desplaçar-se de Síria pel conflicte bèl•lic que pateixen. Aquesta edició ha comptat amb la col•laboració d’una de les principals agències humanitàries al món, l’Alt Comissionat de les Nacions Unides per als Refugiats –ACNUR–. A l’acte de lliurament del xec ha acudit el president d’Escola Valenciana, Vicent Moreno; la coordinadora del Comité Espanyol d’ACNUR, Arancha García, i el director general de Cooperació i Solidaritat de la Generalitat Valenciana, Federico Buyolo.

Escola Valenciana treballa per una educació en valors de pau i solidaritat. Així, en el marc de la campanya ‘Un euro, llavor de solidaritat pels refugiats sirians’, l’entitat cívica ha volgut fer visible la dramàtica situació de la guerra a Síria, que ha suposat una de les crisis de refugiats més gran des de la Segona Guerra Mundial i que, a hores d’ara, després de l’acord al qual han arribat els Estats membres de la Unió Europea amb Turquia, les sirianes i els sirians refugiats que han hagut de fugir per salvar les seues vides i busquen asil lluny de les bombes, estan sent tractats de forma «vergonyosa, immoral, poc humana, pels països europeus», segons ha manifestat el president d’Escola Valenciana, Vicent Moreno, durant el lliurament del xec a ACNUR en la seu de l’entitat.

Els 14.073 euros de fons recaptat gràcies a les escoles valencianes es dedicarà al projecte d’ACNUR “Emergència síria / mediterrani”. La coordinadora del Comité Espanyol d’ACNUR, Arancha García, ha agraït la col•laboració d’Escola Valenciana en aquesta campanya de solidaritat per les persones refugiades. Per la seua banda, el director general de Cooperació i Solidaritat de la Generalitat Valenciana, Federico Buyolo, ha donat suport a la iniciativa d’Escola Valenciana per haver aconseguit la mobilització d’un gran nombre d’escoles, xiquets i xiquetes, que han ajudat els sirians i les sirianes.

Les xifres

Els socis de la Unió Europea es van comprometre a reubicar en dos anys 160.000 demandants d’asil procedents de Síria, dels quals, fins la data, tan sols han rebut 937 sirians, segons l’última avaluació publicada per la Comissió Europea. «Els Estats membres de la UE han d’augmentar la capacitat d’acollida de refugiats i han d’agilitzar els tràmits perquè els ajuntaments solidaris comencen a rebre persones que necessiten de la nostra ajuda», ha insistit Vicent Moreno. Des d’Escola Valenciana es denuncia «la vulneració dels drets humans dels sirians», actitud que «va en contra dels principis democràtics i de la legalitat comunitària.»

Dels 22 milions d’habitants que tenia aquest país de l’antiga Mesopotàmia abans de la guerra, més de la meitat de la població, vora 12 milions de sirians, han hagut de desplaçar-se a la força i, d’aquests, uns 6’5 milions han buscat millor sort en altres zones dins del país. La resta, més de quatre milions de refugiats, ha fugit cap als països que limiten Síria, com és el cas de Turquia, que ha acollit prop de dos milions de persones refugiades; el Líban, que ha rebut 1,1 milions; Jordània, 600.000; i l’Iraq, 250.000 persones. A Europa, han sigut més de 348.500 desplaçats els que hi han demanat asil. Segons ACNUR, el 85% de refugiats de tot el món són al voltant dels països d’origen, tot esperant que s’acabe la guerra per tornar a casa.

Per un món més just

Els xiquets i les xiquetes que han participat amb les seues escoles en la campanya han aportat un euro dels seus estalvis i, amb aquest senzill gest l’alumnat ha posat el seu gra d’arena en el foment de l’ajuda humanitària i els drets humans, així com han enfortit els valors de convivència, educació per a la pau, la tolerància, la solidaritat i la no-violència, per a construir un món més just. La campanya ha estat activa fins al 30 de gener, dia en què es commemorava el Dia Escolar de la No-Violència i la Pau, tot i que, posteriorment, a petició de les escoles, es va ampliar el termini de participació.

Amb la iniciativa de conscienciació social ‘Un euro, llavor de solidaritat’, ACNUR, a través d’Escola Valenciana, ha posat a l’abast dels centres educatius recursos didàctics per a treballar a l’aula el drama sirià que afecta més de 4,1 milions de persones des de 2011. La campanya ha comptat amb una exposició informativa acompanyada de material didàctic que ha recorregut el País Valencià a través de les coordinadores comarcals inserides en la Federació d’Associacions per la Llengua d’Escola Valenciana.
Cada plafó explicatiu tracta de forma individualitzada els diversos problemes i els associa amb una crisi humanitària: Bòsnia, Afganistan, Serra Lleona, Sudan, Angola, el Corn d’Àfrica, Amèrica Central i Libèria. Consta també del relat d’un testimoni, un mapa que situa la regió afectada, dades i xifres del país i una sèrie de fotografies representatives.

Ajuda humanitària

Comité Espanyol d’ACNUR, associació sense ànim de lucre, dóna suport al treball de l’Alt Comissionat de Nacions Unides per als Refugiats. La tasca d’ACUNR als països en conflicte consisteix a proporcionar protecció i assistència als refugiats, desplaçats interns, sol•licitants d’asil, apàtrides i repatriats del món, i buscar solucions duradores per tal que tornen a iniciar les seues vides mitjançant programes de repatriació, de reassentament i d’integració local; a més, promou acords internacionals per tal de protegir l’aplicació del dret internacional dels refugiats per part dels governs. ACNUR ha estat mereixedora de reconeixements com el Premi Nobel de la Pau dels anys 1954 i 1981 i el Premi Príncep d’Astúries de la Concòrdia l’any 1991.

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *