Escola Valenciana forma part de l’ELEN que és la Xarxa europea per a la igualtat lingüística, integrada per entitats dels diferents països d’Europa que defensen les llengües minoritzades. En aquesta ocasió els integrants de l’ELEN que han assistit per a escoltar en directe la sessió de control de l’ONU pertanyen a entitats d’autonomies amb llengua pròpia de l’Estat espanyol. És per això que Escola Valenciana ha viatjat a Ginebra en una delegació amb representants d’ACPV, a Mesa pola Normalización Lingüística, (Galícia) i la Plataforma per la Llengua (Catalunya).
Objectiu: que la vulneració dels drets lingüístics es considere vulneració dels drets humans
“Cada dia als valencians i les valencianes se’ns vulnera el dret a viure en valencià i, paradoxalment, això ho promou l’Administració valenciana per indicació del govern central. Molts d’aquests casos no es visualitzen, la gran majoria de la gent no posa una denúncia si han anat a una comissaria per a denunciar el robatori d’una bicicleta i els han dit que canvien de llengua perquè no els entenen, però açò passa habitualment i totes i tots tenim el dret a expressar-nos al País Valencià en qualsevol de les dues llengües oficials, és un dret humà parlar en valencià”, ha expressat el vicepresident d’Escola Valenciana.
Escola Valenciana ha volgut deixar constància dels continus atacs a l’ús i ensenyament de la nostra llengua al País Valencià, especialment, de la Generalitat Valenciana i el govern espanyol en matèria educativa. És per això que l’entitat ha demanat als representants de l’ONU que incloguen en l’informe que elaboren la vulneració de drets humans per part de del govern de l’Estat espanyol pel que fa als drets lingüístics dels parlants de les altres llengües de l’Estat, ja que lluny de vetllar per la diversitat lingüística s’ataca de ple la resta de llengües de l’Estat.
Informe Anual de Vulneració dels Drets Lingüístics al País Valencià 2014: tres casos mes
El grup d’Escola Valenciana que han viatjat a l’ONU ha participat en una roda de premsa posterior a la sessió de control que se li ha fet a l’Estat espanyol. En aquesta conferència els representants de l’entitat han explicitat els casos recollits en l’Informe 2014, que es va presentar el passat 4 de desembre, Dia dels drets lingüístics a les nostres terres. Aquest document s’ha ampliat pel fet que fins al 31 de desembre es van constatar tres casos més: un de vulneració de normativa ortogràfica; un d’un ciutadà xinés al qual se l ha denegat la nacionalitat espanyola per expressar-se en valencià ; i una nova vulneració del dret a estudiar en valencià per part de l’Administració valenciana quan va llançar la campanya de consulta il·legal a les famílies sobre el programa educatiu en que estudien els seus fills i filles.
L’Arranjament escolar, el CEIP Ciutat de Cremona, les escoles del centre de Castelló i la Plataforma Prou a l’ONU
Els representants d’Escola Valenciana han volgut deixar patent que ha estat la Conselleria d’Educació valenciana la que més vulneracions del nostre dret a usar el valencià ha comés durant 2014.
“La nostra intenció després d’haver assistit a aquesta sessió de control és poder exposar davant dels representants de l’ONU cada cas en concret. Així com les famílies de la Plataforma Prou d’Ontinyent, les de les escoles de Castelló o les del CEIP Ciutat de Cremona d’Alaquàs continuen lluitant per les unitats educatives en valencià que van perdre per a l’actual curs, nosaltres volem que la seua veu i la de tots els pares i mares de centres educatius als quals Maria José Català els nega el dret a l’ensenyament en valencià estiga present davant el màxim organime encarregat de vetllar pels drets humans”, ha comentat Jaume Fullana, coordinador de la Comissió d’Educació d’Escola Valenciana.
Els representants d’Escola Valenciana tenen previst tornar a l’ONU el pròxim mes de març, on exposaran davant del comité designat cada cas de vulneració dels drets lingüístics en matèria educativa i social per tal que s’inicie el procés per incloure’ls a l’informe sobre els drets humans que s’està redactant a la organització de Nacions Unides.