L’aplicació de la LOMCE al sistema educatiu valencià ha suposat que, després de tres dècades s’anul·le la immersió lingüística en el curs escolar que ara s’enceta. Segons fonts d’Escola Valenciana, el perjudicat directe és l’alumnat, que cada cop té més difícil adquirir una excel·lent competència lingüística per igual en les dues llengües oficials i millorar en una tercera llengua com l’anglés.
És la conseqüència de l’actuació de la Conselleria d’Educació, que deixa de marcar la obligació a impartir certes matèries en valencià a només plantejar la possibilitat de tria, mentre en el cas contrari sí que fixa l’obligació a impartir més hores en castellà. “L’Administració educativa menysprea la nostra llengua a l’educació. El valencià i el castellà no són llengües que estan en igualtat de condicions i per a aconseguir que ho estiguen cal incentivar la llengua minoritzada. S’ha de fer exactament el mateix que es fa amb la discriminació positiva de gènere i per raons ideològiques la consellera ha impulsat una campanya burocràtica molt violenta en contra del nostre màxim tret d’identitat i com a conseqüència, en contra del plurilingüisme real”.
En la roda de premsa d’inici de curs, la consellera d’Educació s’ha mostrat opaca respecte a facilitar xifres relacionades amb l’ensenyament plurilingüe en valencià. No ha volgut facilitar dades del nombre d’alumnes que estudien en valencià. Tampoc dels alumnes de 3 anys que estudien en valencià aquest curs respecte al del curs passat. Així mateix tampoc s’han volgut facilitar el nombre de centres que tenen línia en valencià, doble línia educativa i línia en castellà només. “La paraula és preocupació, tot apunta a què les xifres d’oferta d’ensenyament plurilingüe en valencià d’aquest curs són molt negatives i la consellera les oculta. No vol fer comparatives respecte al curs passat o fa dos cursos i això és greu”, ha comentat Vicent Moreno.
Aquestes declaracions del president d’Escola Valenciana, Vicent Moreno, han estat pronunciades després d’una anàlisi dels programes educatius en valencià i en castellà per a aquest curs.
La Conselleria d’Educació només ha facilitat dades d’unitats escolars i només amb eixes xifres ja ha deixat en evidència la nul·la potenciació del plurilingüisme educatiu. De les 19.292 unitats públiques i concertades per a aquest curs el 41,54% són plurilingües en valencià i el 58,46% són monolingües en castellà. “Amb això s’ha notat el primer símptoma de l’arranjament escolar, que ha suposat l’eliminació d’un centenar d’unitats educatives públiques de 3 anys en valencià i l’augment a 8 d’unitats educatives en castellà a la concertada”, ha afirmat el president d’Escola Valenciana.
A més, cal apuntar que el 90% de les unitats que s’ofereixen als centres concertats són en castellà i només un 10% en valencià.
No obstant, per a l’entitat Escola Valenciana el punt més greu ha estat l’aplicació de la LOMCE amb un Decret de currículum de Primària que fulmina l’aprenentatge en unes mínimes condicions normals del valencià a la línia en castellà i que permet reduir de forma espectacular les hores en valencià de matèries no lingüístiques de la línia en valencià.
“La consellera d’Educació ha imposat el lliure albir als centres i d’ells dependrà infringir la Llei d’Ús i Ensenyament del Valencià. Una administració seriosa i responsable no pot fomentar aquestes mesures”, s’ha declarat des d’Escola Valenciana.
En aquest sentit, tal com està plantejat el Decret de currículum de Primària, els centres poden arribar a uns màxims d’assignatures impartides exclusivament en castellà molt alts i es bloqueja la mateixa possibilitat quan la llengua vehicular és el valencià.
Programa Plurilingüe d’Ensenyament en Valencià (PPEV)
Si el centre ho decideix així, és té la possibilitat de reduir molt les assignatures impartides en valencià. Fins a 8 sessions setmanals més es poden perdre en valencià al PPEV.
Es poden impartir en castellà Socials o naturals, una assignatura més no lingüística com pot ser Matemàtiques i també Cultura del Poble Valencià es pot impartir en castellà. Si les sumem a l’assignatura de Llengua castellana el resultat pot ser el següent en les 30 sessions lectives setmanals:
· 14 sessions d’assignatures en què la llengua vehicular siga el valencià. 46,6%
· 11 sessions d’assignatures en què la llengua vehicular siga el castellà. 36,8%
· 5 sessions d’assignatures en què la llengua vehicular siga l’anglés. 16,6%
Programa Plurilingüe d’Ensenyament en Castellà (PPEC)
En aquest programa, que suposa més del 60% de l’oferta total, és pot perdre completament la possibilitat de promoure el plurilingüisme educatiu si el centre així ho decideix.
La llengua vehicular en què s’imparteixen matèries en les 30 sessions lectives setmanals pot quedar així:
· 7 sessions d’assignatures en valencià. 24%. Valencià i Socials o Naturals.
· 18 sessions d’assignatures en castellà. 60%. La resta de matèries.
· 5 sessions d’assignatures en anglés. 16%. Llengua angles i una altra matèria.
Escola Valenciana recomana a tots els centres educatius, tinguen línia en castellà o línia en valencià, que asseguren el màxim equilibri lingüístic a l’hora d’impartir les matèries educatives amb l’objectiu d’afavorir la qualitat educativa del seu alumnat. L’entitat recomana que tant Socials com Naturals s’impartesquen en valencià, així com la nova assignatura de Cultura del Poble Valencià.