Menys democràtic

Esto sí es democracia, y no lo de Sol.”  Esta consigna, referint-se de manera despectiva a les reivindicacions i persones acampades en la Puerta del Sol, de Madrid, ha estat repetida de manera insistent en els actes electorals del PP així com en algunes de les concentracions realitzades per a celebrar el seu triomf electoral. L’absència de rigor és evident. Un acte electoral on només poden parlar dos o tres persones no pot tenir-se com a model de democràcia, i qui fa afirmacions d’esta envergadura s’ho haurà de fer mirar.

Altra afirmació que considere excessiva és la que fan els manifestants de Democracia real, ya amb els que m’identifique plenament en els objectius. Asseguren en una de les seues consignes:”Lo llaman democracia y no lo es”. No estic d’acord; vivim en un sistema democràtic amb deficiències de certa importància, amb limitacions que el desfiguren, amb heretats del franquisme que continuen llastrant el seu desenvolupament quan no produint retrocessos. Però és un sistema democràtic.

El sistema electoral és un dels factors antidemocràtics del sistema. Dels molts aspectes que determinen el dèficit en llibertat i sobretot igualtat em centraré només en un, el del mecanisme de repartiment dels seients en base als resultats electorals.

Soc de l’opinió que el sistema més just i democràtic de repartiment és el que ens ensenyaren en l’escola i que s ‘anomenava regla de tres. Traduïda al cas que ens ocupa la regla ve a dir que els vots totals a les candidatures (17210) dividit pel número de llocs a cobrir (21) ens dirà quants vots “costa” cada regidor (819,52).

  VOTS VOTS/819,52
PP 8946 10,92
PSOE 4867 5,94
IU 1787 2,18
BLOC 888 1,08
VERDES 722 0,88
TOTAL 17210 21,00

El quadre mostra els resultats de la regla de tres simple i directa. Una vegada adjudicats els llocs corresponents als números sencers es procedeix a adjudicar els restants als decimals més alts. Aquest sistema, que jo considere més just i democràtic donaria com a resultat que el PP tindria onze regidors i los Verdes hagueren aconseguit un. Seria de justícia, però els partits que podrien canviar la llei no estan excessivament preocupats per la justícia. Ho estan molt més pel poder.

Aquest sistema d’adjudicació de regidors l’anomenen democràtic i no ho és. En això si estic d’acord amb els indignats. I en la major part de les seus reivindicacions i denúncies.

 

Jose Antonio Villora es miembro del Ateneo Cultural Republicano de Petrer

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *