L’entitat cívica marca dues línies d’actuació necessàries per a la normalització de la nostra llengua a l’escola i al carrer. D’una banda que el nou Consell estudie en deteniment dos documents en l’àrea educativa que l’entitat té elaborats i que han estat produïts per experts: L’escola valenciana. Un model d’educació plurilingüe i intercultural per al sistema educatiu valencià de Vicent Pascual i el Model de l’escola que volem, de la Comissió d’Educació d’Escola Valenciana.
Pel que fa a política lingüística en diferents àmbits, cal tindre molt en compte el document Accions 30×30, que exposa trenta mesures de promoció i normalització del valencià als àmbits polític, administratiu, social, educatiu i cultural i comunicatiu i que l’entitat va fer públic en motiu de la celebració dels 30 anys de la Llei d’Ús i Ensenyament del Valencià l’any 2013.
Tan bon punt estiga establerta la nova Administració educativa, Escola Valenciana sol·licitarà una reunió amb els responsables on es puguen posar sobre la taula casos d’emergència educativa amb una solució molt senzilla, ja que han estat lluites de famílies per garantir la millor educació possible als fills i filles. Els grans paradigmes són el cas CEIP Ciutat de Cremona d’Alaquàs, les escoles del centre de Castelló, les escoles d’Ontinyent i el CEIP Pare Català de València.
“Últimament hem insistit molt en la nostra voluntat ferma de desjudicialitzar l’àmbit educatiu, una mesura a la qual la nostra entitat es va vore abocada per a defensar el dret bàsic de les famílies a escollir programa i garantir-los eines jurídiques. Qui ha comandat la Conselleria d’Educació durant els últims anys no entenia l’idioma del diàleg, ara corren nous temps i cal construir l’escola que volem amb el màxim consens”, explica Vicent Moreno, president d’Escola Valenciana.
“Estem convençuts que si la persona que estiga al capdavant de la Conselleria d’Educació és docent entendrà molt millor que un forense o una advocada el que necessita l’escola que volem”, ha afegit Vicent Moreno.
Punset: «Allá donde triunfa la inmersión lingüística estamos volviendo a la aldea»…
La portavoz de Ciudadanos en las Corts Valencianes, Carolina Punset, ha elaborado un discurso en el debate de investidura en el que ha advertido a los socialistas de que, a pesar de que hay cosas que les unen, están demasiado cerca del «populismo y al nacionalismo». De esta manera, y centrándose especialmente en la lengua, ha señalado la importancia de una educación que no «abandone las lenguas universales para recuperar una minoritaria» que, aunque puede ser entrañable es poco útil pa …
Fa ara trenta anys la gent «sensata» defensava a capa i espasa la independència i la identitat del valencià front a l’imperialisme i al colonialisme català. Lingüistes d’ocasió trobaven les diferències en què els qui parlàvem valencià no dèiem «asul» o «mansana», la qual cosa ens feia catalans i, com a tals, traïdors a la llengua que els altres defensaven de valent en castellà.
En aquests moments sembla oblidat l’enemic català i passem a ser nosaltres l’enemic. L’agredida, la llengua víctima és l’anglés, segons la portaveu de Ciudadanos (que no Ciutadans ni Citizen’s).
Afirma que el valencià no és útil per a trobar treball i sembla que està pensant que el treball és de cambrer fora d’Espanya. Al temps s’oblida d’altres assignatures -algunes opcionals- que encara ajuden menys.
¿ Com la de la rel.ligió católica, per eixemple ?
Per exemple. De qualsevol manera, vincular coneixements, cultura, ensenyament amb oportunitats de treball és una mostra dels pensaments de la representant de C’s (com pots vore el nom l’apostrofen en anglés)
Altres valors dels que han fet bandera els demostraran en el cas del seu líder Javier Nart, si demostra, o si no ho fa, com ha repatriat els diners des de Suïssa.
El que ha quedat clar és que des de la dreta no es defensa la nostra llengua. Més encara: és atacada de manera sistemàtica.