Fuster 20-50-90: llegint els aforismes amb la mirada de Hopper

Post2PDF   Por Vicent Brotons Rico en El racó del valencià > Opinión

Un aforisme, seguint el diccionari i fent-ne la versió lliure per al tema que ens interessa, és una proposició concisa, completa i sovint enginyosa que enuncia una “norma” filosòfica o moral sense argumentar-la. Des de la Bíblia hebrea als clàssic llatins i grecs vivim immersos culturalment en un món de producció aforística. No deixen de ser els refranys dels “sabuts”, que, per cert, el poble sovint ha fet seus i ha acabat “popularitzant-los” per la  via oral. Conrearen aquest subgènere assagístic Erasme de Rotterdam, Bacon, Gracián, Goethe, Nietzche, Paul Valéry, José Bergamín, i a casa nostra, Eugeni d’Ors i el mateix Joan Fuster.

Efectivament, Fuster va ser també un prodigiós escriptor d’aforismes, proverbis, pensaments, adagis, insolències. Petites perles literàries plenes de saviesa, humor, sarcasme, ironia i provocació del pensament lector. Per aproximar-nos-hi he fet ús d’un recurs personal.

Fa un dies vaig visitar l’extraordinària exposició antològica dedicada al pintor estadounidenc Edward Hopper (Nyack, 1882 – Nova York, 1967) que s’està celebrant a Museu Thisen-Bornemiza, a Madrid, des del 12 de juny fins al 16 de setembre. Aprofite per a recomanar-vos-la encaridament. Doncs bé, alguns quadres d’aquest autor m’han servit de motivació per a escorcollar entre els centenars de proverbis fusterians. Ho he fet en dos obres: Indagacions i propostes (Barcelona, 1981) i Aforismes (Alzira, 2000). A partir d’eixes lectures he buscat algunes connexions directes, o no tant, però sempre significatives per a mi, entre els quadres i les paraules de l’assagista de Sueca.

Autoretat d’Eduard Hopper. El gran artista és tota la vida un aplicat aprenent de si mateix.

Un home feliç no sent necessitat d’expressar-se.

Les nostres alegries solen tenir causa en motius irrisòriament banals. I això, mirat en fred, resulta ben trist.

Algú va inventar l’art per a suplir les deficiències de la veritat.

Costa poc llegir, però quant ha costat d’escriure?

La mar que, com deia monsieur Valéry, sempre recomença, ara em fa la impressió d’un truc aberrant. L’home no hauria inventat mai la mar.

La monotonia té també el seu encant, i de més a més és respectable.

Les dones viuen. Els homes, en general, es pensen viure.

Un només se sent veritablement sol quan no té res en què pensar —o quan té por de pensar en res.

El matrimoni és l’única forma legal i honorable de complicitat que reconeix la societat.

Tan se val que m’enganyen. El que realment em fot és saber que realment m’estan enganyant.

No basta tenir un matalàs a casa. Hem d’usar-lo per nàixer, dormir, fornicar i morir.

Estima, però no tant.

Un amor sense decepcions no seria amor; seria ¿què sé jo? confitura o música de Bach

La joventut és “una cosa” de la qual cal usar i abusar, no som joves dues vegades.

Seguim amb Nighthawks, una de les obres més conegudes de Hopper. Tota una icona visual directament connectada amb l’estètica cinematogràfica del gènere negre nord-americà, com tantes altres pintures de l’artistas que des de la seua creació viuen en perpetu diàleg amb el seté art. En aquest cas, la magnífica composició artística és burdament i carinyosament plagiada per eixe fenòmen sanament anticultural i àcid que són els Simpson: l’encarnació dels valors culturals ianquis, vaja una mena de Belén Esteban i el seu “cercle elitista”, que tan bé exemplifica l’escala de valors d’açò que es diu la “clase media española”, però en dibuixos animats i no en putrefactible carn i fossilitzables ossos.

Prenen café, beuen conyac… ¿Per què, doncs, estan en contra de la pornografia?

En art, la forma més justa de realisme és la caricatura.

Finalment, l’última obra que pintà Edward Hopper —“Dos comediants” (1965)— motivarà la selecció del text breu fusterià que tanca la doble antologia Hopper/Fuster.

Potser, i contra el que diu el clàssic, l’art és curt, i la vida, si no llarga, relativament llarga.

 

 

 

 

Comenta la noticia

Política de Privacidad


Artículos

Diputación de Alicante organiza una carrera y una marcha por el Maigmó con motivo del Día de las Vías Verdes

via-verde

El plazo de inscripción para participar en esta actividad, que tendrá lugar el próximo domingo 4 de mayo, ya está abierto

Asociaciones

Asamblea general de delegados de CCOO en Elche con la vista puesta en el 1 de mayo

ccoo

En dicha asamblea participarán el secretario General de CC.OO. del País Valenciano, Paco Molina, y el secretario de Protección Social y Políticas Públicas de la Confederación Estatal de CC.OO. , Carlos Bravo Fernández que explicará la propuesta que ha realizado el sindicato ante la reforma fiscal y la campaña que va realizar el sindicato con este tema.

Imágenes

Así es el cartel anunciador del Desfile Infantil 2014

desfile infantil

El diseñador local Carlos Bellod ha dado el protagonismo, no podía ser de otra manera, a las rodelas, “que destacan en color sobre fondo gris”. El desfile será el domingo 11 de mayo, con su recorrido habitual.

Noticias

Petrer ya tiene su concierto para Guitarra y Orquesta Sinfónica

CONCIERTO DE PETRER

El compositor italiano Simone Iannarelli ha compuesto un concierto dedicado a la localidad que se presentará mundialmente dentro del 17 Festival Internacional de Guitarra José Tomás Villa de Petrer.

Oferta cultural

Cocina con sabor: pollo al horno con cebolla y cerveza

1

Un plato muy sencillo y con un resultado sorprendente.

Reportajes

Todo preparado para el XVII Festival Internacional de Guitarra José Tomás-Villa de Petrer

Petrer acoge un año más este más que consolidado festival

El festival se celebrará entre el 12 y 26 de julio en Petrer. Carles Trepat recibe el Premio Honorífico José Tomás en su tercera edición. Toda la información, en el interior.

Sexualidad

Ocho meses de deseo

Durante ocho meses se cruzaban de vez en cuando por la calle, siempre en la misma calle. Él iba hacia la biblioteca y ella a su casa.El primer día que se encontraron, se quedaron ambos sin aliento, fue un cruce de miradas, muy profunda; deseo, pasión, sexo

Videos

La nube de densa niebla que cubrió Alicante

nube-de-niebla-en-la-albufereta

En la playa de la Albufereta se vivió el pasado lunes un fenómeno natural, producido por el contraste entre dos aires (uno frío y otro caliente), que provocó una densa nube, más parecida a una niebla, que “se tragó” a algunos edificios, levantando la curiosidad -y el desconcierto- entre turistas y vecinos.