Fuster 20-50-90: El País Valenciano (I)

Post2PDF   Por Vicent Brotons Rico en El racó del valencià > Opinión

Por Vicent Brotons -Universitat d’Alacant

1962 va ser un any important pel que fa a la transcendència social de l’obra de Joan Fuster.  Ja hem parlat de Nosaltres el valencians, apareguda aquell any. Un altra obra que també justifica el cinquantenari és El País Valenciano. Una guia de viatges en castellà publicada en una  prestigiosa col·lecció —Guías de España— de la barcelonina Editorial Destino. La rica prosa  de l’escriptor i el seu incissiu esperit crític feren , com ell mateix va dir, que “ una inofensiva guia de viatges escandalitzara tot cristo.”

Portada de 'El País Valenciano'.

¿Per què un magnífic volum de més de cinc-sentes pàgines, profussament il·lustrat —fotografiat,  per Ramón Dimas, sobretot—, amb sis mapes, enquadernat amb tela i amb sobrecoberta va molestar tant el poder establit i a signficatius sectors de la burgesia? ¿Per què una guia ben escrita, documentada, intel·ligent, erudita en alguns passatges, curiosa en altres i traspuant en totes planes amor al país va convertir Fuster en una mena de proscrit?

Joan Fuster.

L’escriptor mateix descrivi així “l’auto de fe”: “Una preciosa quantitat d’ira es projectà sobre la meua persona a través dels diaris municipals, de les tertúlies de forces vives, dels despatxos oficials, i fins i tot d’alguna trista sucursuals bancària [...] Hi ensenyaren el cul totes les mediocritats domèstiques, la plana major de l’’autopatriotisme.”

No va ser concebuda en cap moment amb voluntat provocadora o crítica. Ell mateix la definia així: “aquesta guia és molt com cal: informativa, una mica —molt— apologètica, i en alguns passatges, tocada d’efusió. També té, de tant en tant, anotacions iròniques i subratllats incisius. Una cosa prou normal, si bé és mira.”

Comptat i debatut, aquest text escrit en la “lengua de todos” —com tant els agrada dir als que només en parlen, lligen i escriuen eixa— li va costar a Joan Fuster una mena d’exili interior. Tota la premsa del País Valencià va vetar les seues co·laboracions —ininterrompudes durant deu anys, en alguns casos— per les pressions polítiques i econòmiques dels poders valencians sucursalistes.

Primera página de 'El País Valenciano'.

La guia paga la pena llegir-la, encara hui. Fuster la reescriví el 1971 amb le títol Viatge pel País Valencià i forma part del tercer volum de les seues Obres Completes. A principis de 2012 es va editar per l’editorial 3 i 4, mitjançant el sistema de micromecenatge (Verkami), el llibre Viatge pel meu país, de Joan Garí, una mena de diàleg actualitzat entre aquell viatge que va fer Fuster per escriure la guia el primers seixanta i el que ha fet Garí en els incis de la segona dècada del segle XXI.

'Viatge pel meu país', de Joan Garí.

Des de les pàgines de Petreraldia.com jo vull convidar-vos a llegir la versió original (la podeu trobar en llibreries de vell o a les biblioteques públiqes municipals de Petrer, Castalla, Onil o Xixona, per exemple) o la revisada, ampliada i valencianitzada de 1971. Per encetar el convit ho farem amb l’inici del text original:

“La grande idea que se tiene de lo fértil, ameno y poblado del reyno de Valencia, parece exagerada y aun falsa si se entra por Aragón”. Así comenzaba el abate Antonio José Cavanilles sus Observaciones sobre la Historia Natural, Geografía , Agricultura, Población,  y Frutos del Reyno de Valencia en 1795. Y una comprobación más o menos semejante, desconcertada, desencantada quizá, tendrá que hacerse cualquier viajero que llegue a la antigua frontera valenciana desde el interior de la Península.”

I en aquest lliurament de hui, com que estem al voltant de la Mare de Déu d’agost, especialment significativa a Elx, amb una celebració que és Patrimoni de la Humanitat, us citaré el que deia Fuster al respecte en aquells paper escrits a propòsit del seu viatge d’inicis dels seixanta. La cita no és gratuïta, és tota una invitació a què hi assistiu:

“A Elx s’ha de venir a mitjans d’agost. La calor és aleshores sufocant i cruel, ho adverteixo; però espera al visitant una compensació grandiosa: El Misteri. Patrona d’Elx, com de tantes altres ciutats guanyades per Jaume I, és la Verge Assumpta: el 15 d’agost, doncs, celebra la seva festa major. La qual consisteix, principalment, en la representació d’un drama litúrgic, tot cantat —una vertadera òpera— amb el tema de la Dormició de Maria. El Misteri és obra de l’Edat Mitjana, en el seu nucli;…”

La Mare de Déu i els àngels del Misteri.

Seguirem suggerint-vos lectures de El País Valenciano o Viatge pel País Valencià, tan se val.

Més

Articles anteriors:  Fuster 20-50-90: de nàixer, viure, escriure i morir (1)Fuster 20-50-90: Nosaltres els valencians (I) (2) -

Fuster 20-50-90: Cèlia, Set i Mig i Diccionari per a ociosos (I) (3) - Fuster 20-50-90: llegint els aforismes amb la mirada de Hopper (4)

Comenta la noticia

Política de Privacidad


Artículos

Diputación de Alicante organiza una carrera y una marcha por el Maigmó con motivo del Día de las Vías Verdes

via-verde

El plazo de inscripción para participar en esta actividad, que tendrá lugar el próximo domingo 4 de mayo, ya está abierto

Asociaciones

Asamblea general de delegados de CCOO en Elche con la vista puesta en el 1 de mayo

ccoo

En dicha asamblea participarán el secretario General de CC.OO. del País Valenciano, Paco Molina, y el secretario de Protección Social y Políticas Públicas de la Confederación Estatal de CC.OO. , Carlos Bravo Fernández que explicará la propuesta que ha realizado el sindicato ante la reforma fiscal y la campaña que va realizar el sindicato con este tema.

Imágenes

Así es el cartel anunciador del Desfile Infantil 2014

desfile infantil

El diseñador local Carlos Bellod ha dado el protagonismo, no podía ser de otra manera, a las rodelas, “que destacan en color sobre fondo gris”. El desfile será el domingo 11 de mayo, con su recorrido habitual.

Noticias

Petrer ya tiene su concierto para Guitarra y Orquesta Sinfónica

CONCIERTO DE PETRER

El compositor italiano Simone Iannarelli ha compuesto un concierto dedicado a la localidad que se presentará mundialmente dentro del 17 Festival Internacional de Guitarra José Tomás Villa de Petrer.

Oferta cultural

Cocina con sabor: pollo al horno con cebolla y cerveza

1

Un plato muy sencillo y con un resultado sorprendente.

Reportajes

Todo preparado para el XVII Festival Internacional de Guitarra José Tomás-Villa de Petrer

Petrer acoge un año más este más que consolidado festival

El festival se celebrará entre el 12 y 26 de julio en Petrer. Carles Trepat recibe el Premio Honorífico José Tomás en su tercera edición. Toda la información, en el interior.

Sexualidad

Ocho meses de deseo

Durante ocho meses se cruzaban de vez en cuando por la calle, siempre en la misma calle. Él iba hacia la biblioteca y ella a su casa.El primer día que se encontraron, se quedaron ambos sin aliento, fue un cruce de miradas, muy profunda; deseo, pasión, sexo

Videos

La nube de densa niebla que cubrió Alicante

nube-de-niebla-en-la-albufereta

En la playa de la Albufereta se vivió el pasado lunes un fenómeno natural, producido por el contraste entre dos aires (uno frío y otro caliente), que provocó una densa nube, más parecida a una niebla, que “se tragó” a algunos edificios, levantando la curiosidad -y el desconcierto- entre turistas y vecinos.