Font de Mora, traïdor!

El conseller valencià d’educació del Partit Popular, Alejandro Font de Mora, va anunciar el passat dilluns que a partir del curs 2012/2013 s’implantarà un model únic d’ensenyament plurilingüe, que assegure la mateixa proporció d’assignatures impartides tant en valencià, castellà, com en anglés, amb un 33% de presència de cada llengua. Segons el nostre conseller, «este model assegura una presència ferma del valencià, perquè s’instal·larà de nord a sud i d’est a oest del territori».

Este anunci de Font de Mora significarà en la pràctica l’eliminació de les línies d’ensenyament en valencià i suposarà que els estudiants valencians deixarien de tenir la possibilitat d’estudiar en programes d’incorporació progressiva de la llengua pròpia i programes d’ensenyament en valencià, habituals en zones de domini lingüístic valencià. El nou model d’ensenyament és similar al gallec, on també governa el Partit Popular, i introdueix de manera progressiva la llengua anglesa, però redueix les llengües oficials, valencià i castellà, a un mínim d’un 33%.

Des del BLOC JOVE Petrer, pensem que esta nova maniobra realitzada pels que diuen que són «els autèntics defensors de la identitat valenciana» mostra el més profund antivalencianisme i suposa una clara agressió al futur de la llengua i la cultura dels valencians i les valencianes, ja que impulsar esta línia única d’ensenyament suposaria un atac frontal al plurilingüisme i a l’ensenyament de qualitat. És curiós que el conseller parle de plurilingüisme per a suprimir els programes d’ensenyament que millors resultats han donat en coneixement de llengües i aposte per un sistema no avaluat, que no respon a cap criteri pedagògic i que se situa justament al contrari de l’opinió de molts experts, que ja han manifestat que este nou model proposat és una greu equivocació, perquè els i les alumnes no dominaran ni valencià, ni castellà i ni anglés.

En una Europa cada vegada més globalitzada i plurilingüe, acabar amb l’ensenyament en llengua pròpia o pretendre el tancament de televisions públiques al territori valencià com és el cas de TV3, són mesures que van contra la direcció de la història i contra l’opinió majoritària de la societat. Per tant, la supressió d’estes línies és una demostració més de què Francisco Camps és el president més antivalencià de la història i un perseguidor inesgotable de la nostra cultura, perquè, pel que es veu, no n’ha tingut prou eliminant el pressupost per al doblatge de pel·lícules en valencià, el teatre o la música en valencià. Ara ha anat més enllà!

Per això, mobilitzarem els nostres col·lectius locals i nacionals per donar suport a aquelles associacions culturals que defenen i promouen l´ús del valencià en l’àmbit educatiu. De fet, el portaveu del BLOC-COALICIÓ COMPROMÍS a les Corts Valencianes, Enric Morera, ha posat a disposició d’estes associacions el seu grup parlamentari i tots els regidors d’arreu la geogràfia valenciana, entre ells el nostre regidor a Petrer del BLOC-Compromís, David Navarro, per a articular totes les accions necessàries i evitar que seguisca endavant esta iniciativa maquinada per l’extrema dreta del Partit Popular. Perquè l’opció de triar les línies en valencià és sinònim de normalitat lingüística i pluralitat.

One thought on “Font de Mora, traïdor!”

  1. VOLEM ESTUDIAR EN VALENCIÀ!!

    Davant les mesures anunciades per el conseller d’educació valencià del Partit Popular Alejandro Font de Mora amb relació a l’ús de la llengua catalana en el món de l’ensenyament i que suposa l’eliminació de la línia en valencià, no és possible mantenir-se callades ja que aquestes afecten directament la convivència als centres docents.
    El tractament prioritari del valencià com a llengua vehicular de l’ensenyament, al llarg de tots els anys d’escolarització obligatòria, és l’única garantia perquè l’alumnat no valencianoparlant puga sortir ben preparat per usar indistintament les dues llengües.
    A l’escola hi conviuen en pla d’igualtat, ciutadans i ciutadanes que a casa seva parlen llengües diferents. Les mesures anunciades pel PP, si es duen endavant, impossibilitaran que l’escola puga oferir a l’alumnat no valencianoparlant el nivell de valencià que li permeta integrar-se en una comunitat on necessitaran les dues llengües per exercir la seva condició de ciutadans lliures i als valencianoparlants el dreta a continuar estudiant la seva llengua materna. Només el coneixement, assegura la llibertat d’elecció.
    La riquesa de la varietat dialectal sempre s’ha treballat a l’escola i només es podrà garantir el dia que el valencià arribe a la seva normalitat com a llengua d’ús.
    Una llengua es normalitza quan es legisla a favor de la llengua pròpia del territori i de la promoció de l’ús social del valencià, quan facilite al personal de l’administració pública i a tots els ciutadans, la formació als registres formals de la llengua, quan es creen emissores i mitjans de comunicació, quan és presentada com a vehicle de cohesió social i com a element d’identificació dels actuals i futurs ciutadans, fent una invitació expressa a aprendre-la i usar-la; una llengua es normalitza, quan es fa necessària.
    Recordem a la Generalitat:
    1. Els dos idiomes oficials del País Valencià són el valencià i el castellà. Tothom té dret a conèixer-los i a usar-los.
    2. La Generalitat Valenciana garantirà l’ús normal i oficial d’ambdues llengües, i adoptarà les mesures necessàries per tal d’assegurar-ne el coneixement.
    Per tot això, com a ciutadanes tolerants i democràtiques, demanem a la Generalitat que abandone les mesures anunciades en contra del valencià, alhora que li exigim les mesures que facen possible la supervivència del valencià al País Valencià i que no tinguen més valor els anàlisis polítics que els pedagògics.

    Reme Aracil Maestre
    Rosa Cantó Bernabeu

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *