- Petreraldia.com – Noticias de actualidad de Petrer y su comarca - https://petreraldia.com -

Declaració institucional donant suport a la Plataforma Valenciana Rio+20

Som conscients que totes les crisis globals existents –econòmica, social, laboral, ambiental- tenen un origen comú i provoquen problemes que s’hi potencien mútuament.

Sabem que cal fer front a un conjunt de greus situacions “glocals” (a la vegada locals i globals) vinculades a un creixement econòmic depredador, contaminant i insolidari que la crisi econòmica ha vingut a agreujar. No té sentit, per tant, pretendre resoldre l’actual crisi econòmica tornant a la senda del creixement insostenible que l’ha causada.

La Plataforma Valenciana Rio+20, recolza els objectius que plantegen un canvi de model socioeconòmic que permeta el pas des de l’actual economia “marró”, depredadora i injusta, a un nou model econòmic propiciatori d’un desenvolupament humà realment sostenible, respectuós amb la diversitat biològica i cultural i satisfactori per al conjunt de la població mundial, sense discriminacions ètniques, socials o de gènere. Caldrà arribar-hi doncs a acords vinculants per a l’adopció de les mesures necessàries, entre d’altres:

a) La transició energètica, degudament programada des d’ara, per a la progressiva implantació, -avui tècnicament possible-, de les energies netes i renovables, de l’eficiència energètica i de l’estalvi, a fi de reduir dràsticament les emissions de gasos d’efecte hivernacle.

b) La gestió racional i sostenible dels recursos bàsics com són els que procedeixen dels boscs, dels mars, dels rius, etc., ja que vivim en un planeta limitat en recursos i en capacitat per absorbir els residus.

c) El desenvolupament i progressiva implantació de l’agricultura ecològica.

d) La regulació del sistema financer per tal d’evitar el predomini i control de les empreses financeres sobre l’economia i els bens socials. Alhora, cal que s’aplique  una política tributària justa i progressiva.

La Plataforma Valenciana Rio+20 s’ha constituït per exigir als responsables polítics compromisos clars, que donen suport als objectius de lluita contra el canvi climàtic, contra la degradació ambiental i la destrucció dels recursos, i que eliminen  la pobresa extrema, els inacceptables desequilibris socials i tot tipus de marginació.

Des de Les Corts Valencianes fem nostres les reivindicacions de la Platafroma Rio+20 i invitem al conjunt de la ciutadania, a les institucions científiques, educatives, culturals, sindicals, empresarials, polítiques, així com als mitjans de comunicació, a divulgar els plantejaments d’aquest manifest i a participar en les accions que s’organitzaran per tal d’exigir acords vinculants i efectius que resolguen la problemàtica creada per les crisis actuals  i que facen possible la supervivència digna de les generacions futures.

[1]