Cosa de dos

Post2PDF   Por José Antonio Villora en Opinión

L’inici de la lliga de futbol no ha estat exempt de polèmica. La vaga que portaren a terme els jugadors durant la primera jornada va estar acompanyada de reunions i crítiques que denunciaven la divisió de la lliga en dos grups: el format per Barça i Madrid i el format per la resta d’equips. Pertànyer a un o altre grup depén de la disponibilitat econòmica, segons vaig entendre. I vaig entendre, també, que hi havia acord general, o casi, en el caràcter injust d’aquesta divisió que feia que la lliga “fora cosa de dos”.

Més encara, la gent, els aficionats criticaven que el poder dels diners arribaren a condicionar quin equip guanyava més trofeus. El mercantilisme més descarnat arribava a l’espectacle que per a la majoria encara és esport.

Però tot aquest desplegament d’anàlisi crític i lliurepensador. Tota aquesta condemna de l’excessiu poder del capital i les lamentacions nostàlgiques de quan este o l’altre equip modest podien inclús guanyar la lliga ha quedat en res quan el baló ha començat a rodar. La necessitat de pertinença al grup, l’odi irracional a l’altre ens fa dessitjar per damunt d’altres consideracions el triomf del “nostres” independentment dels mitjans.

Si mirem el panorama polític les diferències són mínimes. Cada vegada més la lliga electoral és cosa de dos. I si algun altre, per rares caramboles, pot amb la seua reduïda força incidir, condicionar o decidir cap a un o altre costat, se’l condemna per fer “la pinza” o per nacionalista mercenari. Les crítiques no es diferencien de les del futbol. Els diners decidixen qui guanya. Els dos grans són cada vegada més pareguts l’un a l’altre i les seues propostes i alternatives s’assemblen com dos gotes d’aigua.

Però tot aquest anàlisi crític amb el monopoli polític queda en res en el moment  que es fixa la data de les eleccions. Quan roda el baló electoral qui més qui menys es posa la samarreta amb els seus colors i oblida els principis fonamentals del dia d’abans. Els qui no compartien les mesures d’un partit ni les propostes de l’altre -en part per què són idèntiques- passen a defensar les posicions del seu grup, amb les que abans de començar la lliga es permetien manifestar desacords.

Dos coses he pogut traure en net d’aquesta reflexió: La primera que el poder de l’economia és més fort del que molta gent pensa. Decideix generalment qui guanya la lliga i les eleccions. Qui es queda sense vivenda i qui sense treball.

L’altra és que no vull que guanye la lliga el poder dels diners: ni el Barça ni el Madrid, ni el PP ni el PSOE. Perquè representen l’empobriment de la competició esportiva i del pensament crític.

Però no us preocupeu, guanyaran la lliga els uns i els altres.

Comenta la noticia

Política de Privacidad


Artículos

Diputación de Alicante organiza una carrera y una marcha por el Maigmó con motivo del Día de las Vías Verdes

via-verde

El plazo de inscripción para participar en esta actividad, que tendrá lugar el próximo domingo 4 de mayo, ya está abierto

Asociaciones

Asamblea general de delegados de CCOO en Elche con la vista puesta en el 1 de mayo

ccoo

En dicha asamblea participarán el secretario General de CC.OO. del País Valenciano, Paco Molina, y el secretario de Protección Social y Políticas Públicas de la Confederación Estatal de CC.OO. , Carlos Bravo Fernández que explicará la propuesta que ha realizado el sindicato ante la reforma fiscal y la campaña que va realizar el sindicato con este tema.

Imágenes

Así es el cartel anunciador del Desfile Infantil 2014

desfile infantil

El diseñador local Carlos Bellod ha dado el protagonismo, no podía ser de otra manera, a las rodelas, “que destacan en color sobre fondo gris”. El desfile será el domingo 11 de mayo, con su recorrido habitual.

Noticias

Petrer ya tiene su concierto para Guitarra y Orquesta Sinfónica

CONCIERTO DE PETRER

El compositor italiano Simone Iannarelli ha compuesto un concierto dedicado a la localidad que se presentará mundialmente dentro del 17 Festival Internacional de Guitarra José Tomás Villa de Petrer.

Oferta cultural

Cocina con sabor: pollo al horno con cebolla y cerveza

1

Un plato muy sencillo y con un resultado sorprendente.

Reportajes

Todo preparado para el XVII Festival Internacional de Guitarra José Tomás-Villa de Petrer

Petrer acoge un año más este más que consolidado festival

El festival se celebrará entre el 12 y 26 de julio en Petrer. Carles Trepat recibe el Premio Honorífico José Tomás en su tercera edición. Toda la información, en el interior.

Sexualidad

Ocho meses de deseo

Durante ocho meses se cruzaban de vez en cuando por la calle, siempre en la misma calle. Él iba hacia la biblioteca y ella a su casa.El primer día que se encontraron, se quedaron ambos sin aliento, fue un cruce de miradas, muy profunda; deseo, pasión, sexo

Videos

La nube de densa niebla que cubrió Alicante

nube-de-niebla-en-la-albufereta

En la playa de la Albufereta se vivió el pasado lunes un fenómeno natural, producido por el contraste entre dos aires (uno frío y otro caliente), que provocó una densa nube, más parecida a una niebla, que “se tragó” a algunos edificios, levantando la curiosidad -y el desconcierto- entre turistas y vecinos.