Cosa de dos

Post2PDF   Por José Antonio Villora en Opinión

L’inici de la lliga de futbol no ha estat exempt de polèmica. La vaga que portaren a terme els jugadors durant la primera jornada va estar acompanyada de reunions i crítiques que denunciaven la divisió de la lliga en dos grups: el format per Barça i Madrid i el format per la resta d’equips. Pertànyer a un o altre grup depén de la disponibilitat econòmica, segons vaig entendre. I vaig entendre, també, que hi havia acord general, o casi, en el caràcter injust d’aquesta divisió que feia que la lliga “fora cosa de dos”.

Més encara, la gent, els aficionats criticaven que el poder dels diners arribaren a condicionar quin equip guanyava més trofeus. El mercantilisme més descarnat arribava a l’espectacle que per a la majoria encara és esport.

Però tot aquest desplegament d’anàlisi crític i lliurepensador. Tota aquesta condemna de l’excessiu poder del capital i les lamentacions nostàlgiques de quan este o l’altre equip modest podien inclús guanyar la lliga ha quedat en res quan el baló ha començat a rodar. La necessitat de pertinença al grup, l’odi irracional a l’altre ens fa dessitjar per damunt d’altres consideracions el triomf del “nostres” independentment dels mitjans.

Si mirem el panorama polític les diferències són mínimes. Cada vegada més la lliga electoral és cosa de dos. I si algun altre, per rares caramboles, pot amb la seua reduïda força incidir, condicionar o decidir cap a un o altre costat, se’l condemna per fer “la pinza” o per nacionalista mercenari. Les crítiques no es diferencien de les del futbol. Els diners decidixen qui guanya. Els dos grans són cada vegada més pareguts l’un a l’altre i les seues propostes i alternatives s’assemblen com dos gotes d’aigua.

Però tot aquest anàlisi crític amb el monopoli polític queda en res en el moment  que es fixa la data de les eleccions. Quan roda el baló electoral qui més qui menys es posa la samarreta amb els seus colors i oblida els principis fonamentals del dia d’abans. Els qui no compartien les mesures d’un partit ni les propostes de l’altre -en part per què són idèntiques- passen a defensar les posicions del seu grup, amb les que abans de començar la lliga es permetien manifestar desacords.

Dos coses he pogut traure en net d’aquesta reflexió: La primera que el poder de l’economia és més fort del que molta gent pensa. Decideix generalment qui guanya la lliga i les eleccions. Qui es queda sense vivenda i qui sense treball.

L’altra és que no vull que guanye la lliga el poder dels diners: ni el Barça ni el Madrid, ni el PP ni el PSOE. Perquè representen l’empobriment de la competició esportiva i del pensament crític.

Però no us preocupeu, guanyaran la lliga els uns i els altres.

Comenta la noticia

Política de Privacidad


Artículos

Diputación de Alicante organiza una carrera y una marcha por el Maigmó con motivo del Día de las Vías Verdes

via-verde

El plazo de inscripción para participar en esta actividad, que tendrá lugar el próximo domingo 4 de mayo, ya está abierto

Asociaciones

Éxito de participación en la observación de los Amigos de la Astronomía en Las Carmelitas de Elda

11-Carmelitas-AMBIENTE

El colectivo eldense celebró el 11 de abril una actividad astronómica en el colegio de Elda a la que acudieron cerca de 200 personas.

Imágenes

Así es el cartel anunciador del Desfile Infantil 2014

desfile infantil

El diseñador local Carlos Bellod ha dado el protagonismo, no podía ser de otra manera, a las rodelas, “que destacan en color sobre fondo gris”. El desfile será el domingo 11 de mayo, con su recorrido habitual.

Noticias

Los centros educativos de Petrer cuentan con 40 vacantes para educación Infantil y Primaria para el próximo curso

educaciónconcejala

Del censo de 387 niños para escolarizar de a partir de 3 años, 347 han hecho la inscripción, el resto suelen inscribirse en otras poblaciones cercanas

Oferta cultural

Cocina con sabor: macarrones con atún

1

Receta básica y que puede sacarnos de más de un apuro…Acompáñala con una ensalada y fruta.

Reportajes

La gran colección de libros de Elda y Petrer vuelve al Horno Cultural

cartel-iv-edicion-feria-de-autores-del-valle

Del 26 de abril al 4 de mayo, el Horno Cultural acoge una semana de encuentros literarios, con presentaciones, ponencias, documentales y casi 400 títulos del valle a la venta. Es la IV Feria de Autores del Valle.

Sexualidad

Ocho meses de deseo

Durante ocho meses se cruzaban de vez en cuando por la calle, siempre en la misma calle. Él iba hacia la biblioteca y ella a su casa.El primer día que se encontraron, se quedaron ambos sin aliento, fue un cruce de miradas, muy profunda; deseo, pasión, sexo

Videos

La nube de densa niebla que cubrió Alicante

nube-de-niebla-en-la-albufereta

En la playa de la Albufereta se vivió el pasado lunes un fenómeno natural, producido por el contraste entre dos aires (uno frío y otro caliente), que provocó una densa nube, más parecida a una niebla, que “se tragó” a algunos edificios, levantando la curiosidad -y el desconcierto- entre turistas y vecinos.